Ким Чен-ун: Южна и Северна Корея са една кръв. Няма причина да се бием!

„Няма причина да се бием помежду си – ние сме една нация“, заяви севернокорейският лидер на историческа среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин в граничното село Панминчжон

[ad id=“225664″]

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун каза, че двете Кореи са една нация, предаде ДПА, цитирана от БТА. „Няма причина да се бием помежду си – ние сме една нация“, заяви Ким по време на историческа среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин в граничното село Панминчжон.

„Отне ни доста време, докато двете Кореи се съберат и си стиснат ръце“, каза Ким. „Дълго чакахме този момент“, заяви той.

[ad id=“263680″]

„Докато стоя тук днес, мога да видя, че Южна и Северна Корея са един народ, една кръв – те не могат да бъдат разделени“, каза Ким.

Северна и Южна Корея казват, че заедно ще настояват за разговори със САЩ и евентуално с Китай за официално спиране на Корейската война (1950-1953). Конфликтът е прекратен с примирие и от техническа гледна точка двете Кореи все още са във война.

[ad id=“236993″]

Сеул и Пхенян се съгласиха на направят Корейския полуостров свободен от ядрени оръжия, но не представиха някакви нови конкретни мерки за постигане на тази цел.

Двете Кореи потвърдиха в съвместно изявление след срещата между техните лидери, че целта им е да постигнат „безядрен Корейски полуостров чрез пълно ядрено разоръжаване“.

По-рано Северна Корея използваше понятието „денуклеаризация“, за да каже, че може да се разоръжи само ако САЩ изтеглят своите войски от Южна Корея.

[ad id=“236999″]

Двете Кореи се разбраха Мун да посети Пхенян през есента.

Те се съгласиха да спрат всички враждебни действия по суша, море и въздух, които може да предизвикат военно напрежение и сблъсъци.

Ким и Мун обявиха, че двете страни ще прекратят от 1 май излъчването на пропаганда една срещу друга по високоговорители по границата и ще премахнат използваното за това оборудване. Те също така се съгласиха да спрат да пускат пропагандни листовки през границата.

[ad id=“237001″]

Северна и Южна Корея се споразумяха да предприемат стъпки за ограничаване на сравнително честите сблъсъци край западната им морска граница, определяйки района като „мирна зона“ и гарантирайки безопасност за рибарите от двете държави.

Те планират да водят военни преговори през май за по-нататъшно обсъждане на намаляване на напрежението.

Двете страни се съгласиха да открият постоянно комуникационно бюро в севернокорейския град Кесон и да възобновят временното събиране на роднини, разделени от Корейската война.

[ad id=“238430″]

На пищна церемония по изпращането в граничното селище Панминчжон гръмко звучеше поп музика, а Ким и Мун крепко си стиснаха ръцете. След това Ким се качи на черната си лимузина Мерцедес, която потегли към КНДР. Севернокорейският лидер свали прозореца на колата и помаха на домакините, докато напускаше демилитаризираната зона, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.


image0 (9K)