Ким Чен-ун помолил Китай за помощ за отмяна на американските санкции

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е поискал от китайския президент Си Дзинпин да помогне за прекратяване на санкциите срещу Пхенян след историческата среща с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. Това пише японски вестник, позовавайки се на източници от двете държави, цитиран от АФП.

 

[ad id=“225664″]

Ким е отправил молбата по време на третата си среща със Си в Пекин през миналия месец. Китайският президент обещал да положи максимални усилия, за да удовлетвори молбата му, пише вестник Yomiuri Shimbun.

„Усещаме голяма болка заради икономическите санкции. Сега, след успешно приключилата среща на върха между САЩ и КНДР, искам (Китай) да работи за отмяна на санкциите“, отбелязал Ким пред китайския лидер, допълва вестникът.

Ким избра Пекин за първата си официална чуждестранна визита през март. Той се срещна със Си Дзинпин отново през май в североизточния пристанищен град Далян.

[ad id=“263680″]

Вождът на КНДР е поискал от Си Дзинпин да помогне за облекчаване на санкциите и е призовал Китай да подкрепи Пхенян в разговорите с Вашингтон за ядрено разоръжаване, пише още вестникът.

Матис поясни, че ще се запази настоящото ниво от 28 500 американски военнослужещи

Си от своя страна заявил пред Ким Чен-ун, че подкрепя реформите и усилията на КНДР и ще сътрудничи на Пхенян.

Той призовал Северна Корея да продължи да се консултира с Китай, докато води преговори със САЩ.

През миналата година Китай намекна, че Съветът за сигурност на ООН може да обмисли облекчаване на рестриктивните мерки срещу тоталитарната държава.

[ad id=“218548″]

Третата официална визита на Ким в Китай се разглежда като уверение пред Пекин, че Пхенян няма да пренебрегне интересите след историческата среща с Тръмп в Сингапур.


image0 (9K)