КЗП санкционира верига за строителство и обзавеждане

Верига за строителство и обзавеждане е публикувала в рекламни брошури неясна информация за цените на артикулите, предлагани от нея. Това установи проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП). За констатираното нарушение, търговецът ще понесе санкция до 30 000 лв.

В изготвена и разпространена от веригата брошура, с тираж близо 175 000 броя, е поместена снимка на тръстикови щори, като е посочено, че цената от 4,89 лв. за брой важи за всички размери. На място се оказва, че на тази стойност могат да бъдат закупени само най-малките- 60/120 см. В обекта, обаче, се предлагат още пет размера от същият вид щори. Най-големите от тях са над два пъти по-скъпи. Когато се предлага по-ниска цена за даден артикул, потребителят вече е привлечен в обекта. Има голяма вероятност, клиентът да не се откаже от покупка и импулсивно да реши да направи по-висок разход от предвидения. На това разчитат търговците при прилагането на такъв тип нелоялни практики, адресирани към неограничен кръг потребители.

При проверка на онлайн търговец за мебели, инспектори на КЗП са установили друга заблуда. Тя се изразява в това, че електронният магазин представя комплект за обзавеждане на спалня. Клиентите не се информират предварително, че посочената цена се отнася само за част от изобразените компоненти. В конкретния случай се оказва, че присъстващото на снимката чекмедже под леглото, не е включено в цената и може да бъде поръчано отделно срещу допълнително заплащане. Това обаче става ясно едва след доставката на спалнята и нейното сглобяване. Некоректното действие на търговецът, в случая, ощетява потребителя поне два пъти. Безспорно клиентът е заблуден какво точно ще получи срещу съответната цена. Нещо повече – прикритата информация може да стане причина той да закупи спален комплект, който е различен от желания, тъй като чекмеджето е ключов елемент при избора на модел на леглото.


image0 (9K)