КЗП отваря приемни в зимните ни курорти

Комисията за защита на потребителите ще отвори четири временни приемни в ски курорти. Те ще работят през зимния сезон в Банско, Пампорово, Боровец и Чепеларе, съобщи главният секретар на КЗП Иван Бъчваров по време на конференция в Правец.
Приемните в Банско, Пампорово и Боровец ще функционират от средата на декември, а тази в Чепеларе – от януари, поясни председателят на Комисията Димитър Маргаритов. В приемните могат да бъдат подавани жалби и сигнали за нарушения, както и да бъде получена информация – на български и английски – свързана с най-често срещаните нарушения и съвети за реакция в тези случаи.

Предстои да започнат и проверки на КЗП, свързани със зимния туристически сезон, свързани с категоризация на туристическите обекти и съответствието на услугите с притежаваната категория, информацията за вида и категорията на обекта, цените на нощувките и допълнителните услуги в местата за настаняване, менютата, качеството на алкохола в заведенията за хранене. Ще бъдат проверявани и ски пистите и ски зоните. Несъответствието между офертата и реалните условия, особено в обектите с по-висока категоризация, е едно от най-често констатираните от нас нарушения, отбеляза Маргаритов, пише offnews.bg.
Вече текат проверки на предлаганите на пазара зимни гуми – за разход на гориво, ниво на шум и година на производство, и фарове против мъгла – за валиден сертификат за съответствие, маркировки и обозначения.

Предстои проверка и на офертите за 8 декември – на туроператори, хотелиери и ресторантьори. Инспекциите ще се извършват в офисите на туроператорите, в интернет, в студентските сайтове и в по-големите университети в страната.
Предстоят проверки на КЗП и за офертите за Коледните и новогодишните празници. Те ще обхванат търговски вериги и по-малки магазини, базарите, туроператори, хотели, ресторанти.


image0 (9K)