КЗП: Основният проблем за потребителите при бързите кредити е, че са скъпи

[ad id=“225664″]

Основният проблем, който се очертава от гледна точка на потребителите при теглене на бързи кредити, е че те са доста скъпи и дори когато всички условия са представени и договорени коректно и точно, се налага да се върне една сума, която по дефиниция е по-голяма от тази, която е получена. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

[ad id=“236993″]

Той допълни, че до този извод контролният орган стига посредством осъществявания анализ на общите условия на предоставящите бързи заеми фирми и отделни жалби на потребители, които са се сблъсквали с проблеми след получаването на кредит.

[ad id=“263680″]

„Затова много важно е още преди да се подпише каквото и да било и да бъдат получени парите, да сме се уверили какъв е размерът на това, което ще трябва да върнем и защо“, постави акцент Маргаритов. Председателят на КЗП напомни, че преди подписването на договора кредитодателят е длъжиен да предостави на потребителя стандартен европейски формуляр – кратък и ясен документ, който трябва да съдържа всички реквизити на договора и преди всичко сумите, които ще бъдат начисрявани за лихви, обслужване на кредита и т.н.

[ad id=“218001″]

„Има твърде много предложения в момента на пазара. Важно е портребителите да направят съпоставка и да вземат своето решение информирано, а да не се хващат за първата оферта, която им изглежда супер изгодна. По този начин те ще могат да разберат къде евентуално биха могли да бъдат слабите места и да са спокойни, че когато подпишат договора и получат тази сума, няма да бъдат изненадани от това, което допълнително ще трябва да платят“, посочи Маргаритов.


image0 (9K)