КЗК разследва шест компании за картел на пазара на горива

КЗК излезе със становище за картел на пазара на горива. От Комисията разследват шест от големите търговци на горива за договорки за цените на дребно.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на дружествата „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД твърдения за извършено нарушение изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество, което поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната.

Производството е образувано по повод самосезиране на КЗК за установяване на евентуално извършено нарушение на пазара на горива, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика. В рамките на производството са извършени поредица проверки на място от страна на Комисията в офисите на основните дистрибутори на горива на дребно.

Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените дружества води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото.

Определението не подлежи на обжалване. Ответните страни имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения.


image0 (9K)