КЗК няма да проверява произхода на парите на Гинка Върбакова за ЧЕЗ

Извън правомощията на Комисията е да извършва оценка за нищожността или унищожаемостта на договори по смисъла на чл. 26 и чл. 27 от Закона за задълженията и договорите

[ad id=“225664″]

„Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма да проверява произхода на парите, с които „Инерком България“ планира да купи българския бизнес на чешката енергийна група ЧЕЗ. Тя няма да оценява и дали договорът, сключен между двете компании, може да бъде обявен за нищожен, защото противоречи на закона или е привиден.“ Това се уточнява в съобщение на антимонополната комисия, след като вчера дружеството купувач поиска проверка дали сделката нарушава конкуренцията.

[ad id=“263680″]

„Не е в правомощията на КЗК да изследва произхода на финансови средства, с които се предвижда финансирането на нотифицираната операция. Също така, извън правомощията на Комисията е да извършва оценка за нищожността или унищожаемостта на договори по смисъла на чл. 26 и чл. 27 от Закона за задълженията и договорите“, се казва в съобщението.

Комисията ще провери дали след преминаването на контрола върху продаваните компании към „Инерком“ ще се промени структурата на пазара.

[ad id=“236993″]

Според вътрешните правила на комисията първо ще бъде извършен предварителен контрол на подадените от „Инерком“ документи, а след това ще разгледа информацията и по същество, ще анализира въздействието на сделката на пазара преди и след промяната на собствеността, икономическата сила на компаниите,
достъпа до снабдяването и до пазарите на съответните стоки и услуги, юридически или други препятствия за навлизане на нови участници на пазарите и други.

[ad id=“236999″]

Целта на анализа е да установи дали сделката може да доведе до увеличаване на пазарната мощ на предприятията-участници в степен, която може да увреди ефективната конкуренция на съответния пазар, както и да увреди интересите на потребителите като намали разнообразието на предлаганите стоки и услуги на разумни цени, или ограничаването на иновациите.


image0 (9K)