КЗК наложи мерки на няколко компании, търгуващи с горива

КЗК наложи мерки на шест компании, търгуващи с горива

КЗК наложи мерки на „Лукойл България” ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувано производство за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и/или чл. 101 от ДФЕС от страна на „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ КЗК наложи мерки на шест компании, търгуващи с горива.

В рамките на проучването бяха извършени поредица от проверки на място и отправени множество искания за предоставяне на информация с цел изясняване на фактическата обстановка.

С оглед обществената значимост на сектора на търговия с горива, Комисията извърши анализ, фокусиран върху поведението на ответниците и установи пазарни условия, опосредстващи висока степен на прозрачност на ценовата политика, както и добро познаване на поведението на конкурентите помежду им.

Комисията счита, че независимостта на поведението на предприятията е необходимо да бъде гарантирана в максимална степен, с оглед обективните характеристики на пазара. В този смисъл налагането на следните конкретни задължения е от фундаментално значение, както за установени факти към момента, така и за бъдещото поведение на пазарните участници в сектора, във връзка с което бе образувано производството.

КЗК задължава „Лукойл България” ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД да приемат мерки под формата на вътрешни процедури, които гарантират:

– забрана на контакти и обмен на информация с дружества – конкуренти и техните служители;
– забрана на контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции;
– забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“;
– дисциплинарно наказание – уволнение за служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.


image0 (9K)