Кетчупът – най-търсеното природно лекарство

Доматите са най-полезните зеленчуци, твърдят в САЩ

Как може да настроим имунната си система да посрещне атаките на есенните и зимните грипове? Според американските лекари най-доброто лекарство е храната. Най.важният фактор е количеството и видът на мазнините, които човек поема. Ако вместо обичайните 100 грама мазнини на ден, организмът получава 75 грама, това ще стимулира имунната ви система и ще активизира клетките – войници в организма. Особените свойства на мазнините се дължат на тъй наречената линолова киселина. Ако я поемате от слънчогледово и царевично масло (познато у нас оливия) или сте се доверили на екстравагантния извлек от магарешки тръни, сами се обричате на болести. Киселината в този вид влияе потискащо на имунната ви система.

[ad id=“225664″]

Онзи, който може да си позволи лукса да поема соево олио или мазнини, извлечени от рибата, ще стимулира своя организъм за борба с болестите.
Лекарите обръщат все по-голямо внимание и на поемането на цинк. Цинкът играе роля при производството на аминокиселини и нуклеинови киселини, от които се нуждаят имунните клетки. Без достатъчни количества цинк се затруднява образуването на антитела.
За сме сигурни, че сме си набавили най-доброто от природата, на ден задължително трябва да поемаме 100 грама сурови зеленчуци, 200 грама варени зеленчуци, 75 грама зелена салата и два плода.

[ad id=“263680″]

В Америка най-популярното е пиенето на доматен сок и употребата на кетчуп за повишаване на съпротивителните сили. Ключът към новото чудо е ликопинът – естествен оцветител, на който се дължи червеният цвят на доматите.
Ако 14 дни поред се поемат 40 мл ликопин дневно, рязко се увеличава количеството на белите кръвни тела и нараства защитната сила на организма. Ликопин има само в преработени домати – сок, сос, доматена супа, кетчуп.
Американските лекари препоръчват още да обръщаме внимание на селена, който успешно се справя с възпалителните процеси. Организмът си го набавя от пълнозърнестия хляб, месото и рибата. Бетакаротинът се съдържа в морковите, червените чушки, тъмнозелените зеленчуци и стимулират имунната система, „улавяйки“ свободните радикали, които са вредни за организма.


image0 (9K)