КЕВР не намери основание да отнеме лицензията на ЕВН

EVN е извършила нарушение като си е прихванала дължимите ѝ от Националната електрическа компания (НЕК) вземания през 2014 година. Дружеството е санкционирано с максималната предвидена глоба от 1 милион лева, съгласно административно-наказателните разпоредби на Закона за енергетиката. Въпреки това Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е открила достатъчно основание за отнемането на лицензията на електроенергийния доставчик, предава агенция „Фокус“.

До момента единствено EVN от трите електроразпределителни дружества е изпратило официално писмо до комисията, в което уведомява за сключено извънсъдебно решение с НЕК да върне прихванатите вземания. В четвъртък се очаква КЕВР да публикува и мотивите за решението си.

[ad id=“237001″]

През 2014 година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедури за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества EVN, ЧЕЗ и Енерго-Про, заради прихванати насрещни задължения на НЕК. По този начини ЕРП-тата се опитаха да компенсират разходите от изкупуване на зелена енергия, които общественият доставчик не им бе покрил. Тогава енергийният регулатор постанови, че неизплащането на дължимите суми е довело до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия, като по този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система. Общите задълженията на трите електроснабдителни дружества бяха 347, 6 млн. лв., от които EVN дължеше 216, 6 млн. лв.,ЧЕЗ – 67,3 млн. лв., а Енерго-Про – 63,7 млн. лв. Те бяха заставени от тогавашния енергиен министър Драгомир Стойнев и ДКЕВР да платят дълговете си към НЕК, като министър Стойнев дори коментира, че ако се стигне до отнемане на лицензи, държавата може да си върне електроразпределителните дружества. В началото на тази година ЕVN, която имаше най-голям дълг, и НЕК подписаха споразумение за погасяване на взаимни задължения чрез метода на прихващане, съгласно Закона за задълженията и договорите. От електроразпределителното дружество посочиха, че с подписване на споразумението с НЕК отпада основанието за продължаване на производството от страна на КЕВР, както и че характерът на отношения им с обществения доставчик е търговски, а не лицензионен.


image0 (9K)