Кво ши праим ся?

 Кво ши праим ся?  Този въпрос трябва да си го зададат онези световни личности, които побързаха да се сприятелят с Грета.    Имена от световен, ама наистина световен мащаб. Като Барак Обама, Шварценегер и дори самият Папа. И като гледам всеобщата радост и умиление около въпросите, които тя задава пред обществото, се сетих за една случка от моето детство. Бях ученик в гимназията и си бях взел медицинска бележка. За три дни. И блажено се излежавах из къщи, когато на вратата на стаята ми се показа майка ми. Преди още да ми зададе въпроса „Ти що не си на училище?“ започнах да си събирам ученическата чанта и мрънкайки да се измъквам. Отнесох само един шамар и за третия час бях в даскалото.

А то кой ти знаел? Трябва да не ходиш на училище като се бориш за някоя голяма кауза. Не че десетки научни институти не работят по този проблем, не че стотици общественици и цели партии не се занимават с това. Светът се опитва, колкото може. Забраняват се печки на дърва и въглища, премахват се дизеловите двигатели, начисляват се глоби за вредните емисии, маха се фреона от дезодорантите и прочие и прочие… Нещата се променят напред и никой здравомислещ човек не си и помисля, че не са опасни климатичните промени. И изведнъж се явява една ученичка и с нейните изказвания целият свят ахва: „Ама верно ли, бе? Ама то било опасно, бе?“

Не знам защо Гретините родители са й позволили да не ходи на училище. Може би и те не са знаели, че климатичните промени са опасно нещо и сега, като им го е казала дъщеря им са я поощрили да го каже и на други хора. Та дори и до ООН да стигне.

Ето го и изводът: няма нужда от медицински бележки, уважаеми ученици. Вече има прецедент. Ако се бориш за голяма кауза, можеш да не ходиш на училище. А за тези от вас, които не се сещат за подобна кауза мога да препоръчам няколко, който да послужат за подобни начинания:

      1. Найлоновите торбички – бич за околната среда

      2. Безконтролното размножаване на човечеството – опасност от недохранване

      3. Сигналите от мобилните телефони – масово увреждат мозъка

      4. ГМО – изчезване на цели растителни и биологични видове

Този списък може да бъде допълван, разпространяван и даже продаван от по-предприемчивите ученици. И помнете, че като кажете някои от тези неща на възрастните те ще се стреснат и веднага ще започнат да работят в тази насока. Друго ако не – с вас ще се срещнат местни, национални и световни величия. Ще ви канят на симпозиуми и конференции, ще давате интервюта, докато в един момент все пак някой ще им каже, че царят е гол и ще се запитат: „Кво ши праим ся?“


image0 (9K)