Квадратчето „Не подкрепям никого“ служи само за изборната активност

Квадратчето „Не подкрепям никого“ няма да повлияе на резултатите от предсрочните парламентарни избори на 26 март. То обаче ще се отрази на следващи национални референдуми, които евентуално ще бъдат инициирани и проведени у нас, пише „Дневник“.

Причината за това е, че при последните поправки на Изборния кодекс по настояване на Реформаторския блок бе прието, че гласовете „Не подкрепям никого“ ще се броят само за активността на вота за народни представители, но не и при отчитане на резултатите от него.  Целта на тези промени е да не се вдига изкуствено 4-процентовата бариера за влизане на партии и коалиции в Народното събрание, понеже това би било в ущърб на малките политически формации.

Така че зачертаното квадратче „Не подкрепям никого“ и невалидните бюлетини на 26 март ще се броят само за определяне на избирателната активност. От нея обаче ще зависи дали решенията на следващи проведени референдуми ще бъдат с препоръчителен или със задължителен характер.

За да бъдат задължени българските власти да се съобразят с решението от национално допитване, законът изисква в него да са участвали най-малко толкова хора, колкото са гласувалите на последните парламентарни избори, като поне половината от тях са отговорили „ДА“.

Досега прагът бе 3 500 585 гласа, колкото участвалите на вота за народни представители през 2014 г. Решенията от инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум не можаха да придобият задължителен характер именно заради недостига на над 11 500 гласа.

След предстоящите на 26 март т.г. парламентарните избори ще има нов изискуем брой за участвали в националните допитвания – колкото е броят на гласувалите. Това число ще важи до изборите за 45-и парламент.


image0 (9K)