КАШПИРОВСКИ – ГЕНИЙ ИЛИ ДЯВОЛ?

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 47, 1991 г.
КАШПИРОВСКИ – ГЕНИЙ ИЛИ ДЯВОЛ?
Едва ли ще се намерят много хора, всяка стъпка на които да е обгърната в слухове, като Анатолий Кашпировски. Ето, че и този път посещението му в Полша породи сума тълкувания. Научна командировка? Изгоден договор? Емиграция? Общият извод е малко горчив: никой не е пророк в собствената си родина… За да изясня накъде води „полската следа“, реших да запитам самия Кашпировски, с когото успях да разговарям във Варшава.
-Заминаването Ви за полша още отначало бе сметнато от някои за емиграция. Вие обяснихте, че това не е вярно, и все пак остават някои въпроси, по-точно: колко време възнамерявате да останете в Полша?
-Действително имах предложения да остана постоянно в Полша и първият, който го направи, беше Лех Валенса. Той каза, че мога да разчитам на подкрепата му. Но за кой ли път вече повтарям: аз съм гражданин на Съветския съюз и ще остана такъв до края на живота си. Що се отнася до моите занимания тук, те излизат извън рамките на психотерапевтичната дейност. Аз се стремя поляците да научат повече за нас, старая се според силите си да премахна негативните напластявания, натрупани в съветско-полските отношения с годините. С тази цел направих благотворителните вноски във фонда „Солидарност“ и на католическата църква.
-В Полша Вие правите много сеанси по църквите. А доколкото ми е известно, църквата се отнася повече от сдържано към самия принцип на телепатични влияния и използването на телевизията за масово лечение.
-В Библията намирам толкова дълбоки истини и мъдри изречения, че те отдавна са станали своебразен гръбнак на моите теории. Аз нямам никакви разногласия с религията. Аз също призовавам към добро, към духовно и физическо съвършенство.
-Този въпрос едва ли е нов за вас и все пак каква е тайната на влиянието на Кашпировски върху такива масови аудитории?
-Нека отначало да изясним какво представлява психическото влияние. Това влияние включва в себе си убеждението, внушението, автотренинга, хипнозата и още много неща. А всяко влияние е преди всички информация. В резултат на дадените ми от природата качества, които успях да доразвия по-нататък, мога трайно да фиксирам в съзнанието на хората определени мисли. Фактически не правя нищо ново, аз само имам нови възгледи за тези явления и пътят към поставената цел е по-кратък и нешаблонен.
-В такъв случай да допуснем, че един добър актьор, способен да копира онова, което правите Вие, може да постигне същия ефект?
-Да, възможно е нещо подобно. Но тук има един важен момент. Всеки, който се опитва да повлияе на друг човек, трябва да притежава огромен авторитет. Всичко става по една проста схема, изразена в крилатата фраза: „вярата върши чудеса“. И бих добавил, че и чудесата пораждат вяра. Аз например, за да укрепя доверието, което ми е така необходимо за работата, извърших анестезия от разстояние – по телевизията. Видяха го милиони, те ми повярваха и по този начин ми дадоха правото да работя с тях.
-Виждал съм филм, заснет по време на Ваш сеанс на стадиона в Киев, когато с едно движение Вие повалихте на тревата един след друг десетки хора. Какво е това – хипноза?
-Преди мене никой не го е правил. Това, разбира се, не е хипноза.
-Зная, че се обиждате, когато Ви наричат хипнотизатор. Защо?
-Сами съдете, ако аз съм висококвалифициран мебелист, създаващ прекрасни мебели, ще се обидя, ако кажат, че съм обикновен дърводелец. Хипнозата е тясно понятие, способността да се предизвиква у човека сънно състояние. Някои мои противници с професорски титли смятат, че само ако се замъгли съзнанието на човека и той са направи съвсем безпомощен, може да му се внуши всякаква мисъл. Това е така, но само отчасти. Един от великите физиолози от началото на нашия век стигна до извода, че внушението идва при нас не през парадния, а през черния вход, като подминава пазача – чувството за критичност. Тази мъдра теза се използва от мнозина механично. Те приспиват човека,а след това се опитват да го лекуват с внушение. това не е правилно. Ами ако от приспиването не излезе нищо, какво, значи не трябва да се лекува ли? Аз се стремя да задействам отведнъж всички възможности на човешкия организъм, като използвам обезболяващи, отпускащи, лечебни и други въздействия. Тръгвам веднага по най-прекия път.
-А какво е Вашето състояние през това време?
-Огромна увереност в себе си, която се основава на жизнения ми опит, знания, сила. Аз съм спортист, щангист, вдигал съм по 400 килограма в трибоя, 8 години съм се занимавал с карате. Мога без всякакво позьорство да кажа, че не се боя от смъртта под никаква форма. Преживял съм и съм видял толкова много, че вече няма от какво да се страхувам. Като се приближавам към човека, аз веднага започвам да го усещам и мога да кажа какъв е той – смел и великодушен или страхлив и дребнав. Към това вървях дълго. За двадесет години сеанси на естрадата шлифовах начините за влияние върху хората и като в компютър трупах в мозъка си различна информация. Имам зад гърба си 1 700 публични излизания, но сега се занимавам само с лечебна дейност. Аз влагам в човека информация, с разсъжденията си го водя към излекуване от едни или други болести.
-Как влияете върху хората: интуитивно или се ръководите от някакви ориентири?
-Да, има ориентири, те са като че ли монтирани в психофизическия фон на другите хора. Нашата психотерапия в един момент се сблъсква с проблема как да излекува конкретен човек, който не се поддаваше на хипноза. И бе открит прост начин: вкарваха му наркотик венозно. А то не е нищо друго, освен замъгляване на съзнанието, подобно на хипноза, но по-силно и вредно. Според мен това е варварски метод, той нарушава главният принцип на лекаря: „Не вреди“. Но има и други начини да се влияе върху човека с цел да се въведе в организма му необходимата информация. Те са по-сложни, достъпни са единствено за онези, които могат убедително да излагат мислите си. Без страст и увереност в себе си това е невъзможно. Човек трябва да тръгне след лекаря, който го води за ръка из опасна зона. Моят девиз е: математическа лаконичност, така, както е разбирал това Кант, който е твърдял: „Във всяко знание има толкова истина, колкото и математика.“ Аз се старая да не отстъпя от истината нито на йота. Болният по време на лечението трябва да вижда, че очите ми говорят истината.
-Правени ли са независими експертизи на Вашата дейност?
-Засега най-добре оценявам своята дейност аз самият. Опитите, които ми предлага нашето Министерство на здравеопазването, миришат на бюрокрация. Те нарушават моя метод. По този начин ме тласкат назад, карат ме да насоча целия процес към друга система. Не искам да си губя времето, за да доказвам очевидното.
-Може ли да се каже, че вие играете ролята на своеобразен катализатор в организма на болния?
-Точно така. Аз стимулирам имунната система на организма и той започва сам да търси и да поправя онова, което не е наред в него. Човекът може да не знае болестта си, а организмът знае. Цялата информация се намира в подсъзнанието и когато повдигам тонуса на човека, възбуждам нервните центрове, отговарящи на едни или други участъци от организма му, започва процесът на излекуване.
Виктор РУНОВ, сп. „Ехо планеты“ / БТА


image0 (9K)