Кафе или чай – коя да е първата ни сутрешна напитка

Кафето и чаят са най-предпочитаните напитки всяка сутрин по целия свят. Но хората в повечето страни са по-склонни да предпочетат кафето за старт на своя ден и този избор не е случаен.

Освен ако не сте в Англия, където кафето също е на почит, но чаят е вековна традиция и пиенето на чай е задължително и дори церемониално, оказа се, че да изберете кафето сутрин е най-здравословното и естественото нещо.

Ето и пет причини за това:

Кафето помага на физическата активност в началото на деня

Ако предпочитате да правите разходката си или всякакъв вид физическа тренировка сутринта, кафето ще ви помогне да бъдете по-ободрени и ще ви даде повече сила. В него се съдържа значително по-голямо количество кофеин, отколкото в чая, така че разчитайте на кафето да подобри тренировката ви и да намали умората от физическата ви активност.

Кафе за по-добра концентрация

Отново заради по-високото си количество кофеин, тази напитка ще ви накара да бъдете по-съсредоточени, когато ви очакват много служебни задачи или изпити сутринта. Или най-малкото ще ви държи будни.

Кафето ще подейства по-бързо

Докато чаят по-скоро ще ви накара да се отпуснете, кафето ще ви даде моментален стимул. Ефектът от него идва само 15 минути след консумацията му. Затова, когато търсите моментален източник на енергия, изпийте едно кафе.

Помага за свалянето на килограми

Според редица проучвания кафето помага за намаляване на мазнините в организма, особено при мъжете.

Кафето може да намали риска от диабет

Едно проучване показа, че кафето може значително да намали риска от развиване на диабет. Около 3 чаши от напитката на ден водят до намаляване на риска от заболяването с цели 42%.

Чаят също има своите изключително благоприятни свойства и не бива да го подценяваме. Но когато се чудим дали да изберем кафе или чай за първата ни сутрешна напитка, везните определено натежават в полза на кафето.

life.dir.bg

 


image0 (9K)