Кафето предпазва не само от рак и диабет

Кафето не е само е удоволствие, но лекува и предпазва от редица страшни болести. Най-новите проучвания за ползите на кофеиновата напитка взривиха света. Досега се твърдеше, че прекалената консумация на кафе е вредна.

Дори две чашки на ден от ароматната напитка не са особено полезни за здравето ни.

Но това не е напълно така. Защото се оказа, че редовната му консумация намалява риска от различни форми на рак и диабет, тип 2. И не само с това спират ползите от пиенето на кафе.

Четири чаши на ден предпазват от сърдечно-съдови заболявания, тумор на мозъка и различни изменения, които настъпват с остаряването.

Редовната консумация на кафе предпазва и от невронна дегенерация ,свързана с мозъчни нарушения и стареенето.

Изследването е направено сред мъже и жени в продължение на двадесет годишно проучване. В него са взели участие над 50 000 доброволци.

Изненадващо се е доказало, че четири чашки на ден с кафе предпазват от рак на устната кухина, от рак на гърлото или любителите на ароматната напитка рядко страдат от тези страховити болести.

При мъжете пък кафето повлиява благотворно на болести на простатата. Редовното пиене на кафе, в дългосрочен план, подобрява и паметта.

Кофеиновото изкушение намалява риска от болести на сърцето и кръвоносните съдове с 24% при жените, а при силният пол процентът дори и е по-висок.

Според експертите „виновен” за това са завишените нива на половия хормон в кафето, както и други негови полезни съставки.

Редовното пиене на кафе предпазва и от тумори в мозъка.И това е неоспорим факт, който вече е доказан от учените.
Но все пак, както при всички напитки и храни, учените препоръчват всичко да е в границата на умереното.

Както и останалите продукти, пиенето на кафе трябва да става в определени количества. Завишената консумация на кофеиновата напитка може и да застраши здравето, затова бъдете внимателни, препоръчват експертите.

Източник: ТОПактуално.ком


image0 (9K)