Кафето и чаят могат да предпазят черния ви дроб

Редовното пиене на кафе или билков чай може да помогне в превенцията на хронично чернодробно заболяване, показва ново изследване, проведено в Холандия.

[ad id=“225664″]

Учените установили, че тези любими за мнозина напитки, с които започваме деня и ни поддържат активни, вероятно помагат за избягване на фиброза на черния дроб, както и на втвърдяване и различни белези, дължащи се на възпаления, отбелязва социалната мрежа за здраве Credoweb.

„През последните десетилетия ние постепенно преминахме към по-нездравословни навици, които включват уседнал начин на живот, намалена физическа активност и консумиране на „щастливи храни“, обяснява водещият учен в изследването д-р Луиз Алферик., цитиран от изданието WebMD.

Тази „щастлива диета“, по-известна като Западната диета, е богата на захарни и преработени храни, в които няма много хранителни вещества. Този нездравословен начин на хранене допринесе много за епидемията от затлъстяване и скока в разпространението на състоянието омазнен черен дроб, до което се стига, когато прекомерни количества мазнина се натрупват в черния дроб, обяснява Алферик, която е изследовател в Медицинския център на университета „Еразмус“ в Ротердам.

При хората, които често пият кафе, рискът да развият чернодробно заболяване е много по-малък независимо от техния начин на живот и от околната среда.

[ad id=“263680″]

За да изследват възможния защитен ефект на кафето и чая, изследователите проучили данните за повече от 2400 холандци на възраст 45 и над 45 години, които не страдали от чернодробно заболяване. Изследователите проучили медицинските регистри, включително резултатите от скенери на коремната област и на черния дроб. Те също така анализирали анкети за реакциите към храна и напитки, които включвали въпроси за консумацията на чай и кафе.
Участниците в изследването били разделени на 3 групи в зависимост от това как пият кафе и чай. Учените също така отбелязвали типа чай, който хората пиели, включващ билков, зелен или черен.

Те установили, че при хората, които често пият кафе, рискът да развият втвърдяване на чернодробната тъкан и образуване на белези е много по-малък независимо от техния начин на живот и от околната среда.

Консумирането на чай и кафе е един достъпен навик, който може да помогне за превенцията на чернодробни заболявания в развиващите се страни, обясняват членовете на екипа.

[ad id=“238430″]

„Не е известен точният механизъм, но се смята, че кафето има антиоксидантни свойства. Искахме да разберем дали пиенето на кафе ще има същия ефект върху структурата на черния дроб при хора без хронично чернодробно заболяване“, обяснява д-р Мурад.

Изследването обаче не е могло да докаже, че кафето и чаят в действителност подобряват здравословното състояние на черния дроб. Учените стигнали до извода, че са необходими още проучвания, преди да се направят общи препоръки.


image0 (9K)