„Кауфланд“ уволни човек, защото не иска да влиза в заключени входове

„Кауфланд“ уволни свой служител за това, че е отказал да влиза в заключените входове на блоковете.

Това разказа пред OFFNews потърпешвият. Редакцията ще спести името му, защото за утре е насрочено делото му по жалбата срещу уволнението.

Мъжът е бил отговорник на разпространителите на брошури в 4 столични квартала. Той е отговарял за 18 души, които пъхат рекламни брошури в кутиите, и за 24 000 пощенски кутии.

Търговската верига е искала от него да ѝ дава справка колко от входните врати в „Младост“, „Дървеница“, „Мусагеница“ и „Малинова долина“ са заключени и как се отключват – дали с ключ, или с чип карта. Мъжът е трябвало да намери начин да влезе във всеки затворен вход, за да огледа отвътре и преброи колко пощенски кутии са счупени.

Периодично той е трябвало да попълва и да предоставя на „Кауфланд“ следната таблица:

tablica

Подобна работа трябвало да вършат всички шефове на разпространението на брошурата на „Кауфланд“, които са разпределени по райони в София.

Тяхно задължение, което обаче не е описано в трудовата им характеристика, било да влизат тайно във входовете на хората и да правят регистър колко пощенски кутии има и кои са счупени. По-скандалното е, че разпространителите трябва също да описват кои входове в София се заключват и кои не.

Дълго време мъжът се е противопоставял на това негово задължение, тъй като му се е налагало да дебне пред входовете на хората и да лъже, за да влезе вътре.

„Известно време го правех. Звънях по вратите, казвах, че отивам при еди кой си. Причаквах живеещи, за да вляза заедно с тях. В един момент обаче реших, че освен абсурдна работата е и неморална. Абсурдна, защото от тези статистики не следваше нищо. Количеството брошури си беше едно и също, независимо от това колко пощенски кутии са счупени и на колко е залепена бележка „Без реклами“. Но повече ме притесняваше това, че се чувствах измамник. Според мен, щом една врата е заключена, значи целта е да не се влиза в нея, а не да измисляш хитрости, за да влезеш“, коментира уволненият пред OFFNews и призова за обществен дебат дали практиката на „Кауфланд“ е редна.

След като отказвал няколко пъти да прониква в заключените входове, мъжът е уволнен дисциплинарно през февруари. Утре е делото на бившия вече служител на фирмата срещу голямата хранителна верига магазини.

Проникването през заключени врати не е било включено в длъжностната му характеристика, с която редакцията разполага. То било заповядано с този „наръчник“:

narachnik_resized

„Знам, че работникът е длъжен да изпълнява заповедите на ръководството. Но си мисля, че това се отнася само за тези заповеди, които са законни“, коментира уволненият.

Мъжът е получил подкрепа от КНСБ и вече е раздал писмото до властимащите парламентарни комисии.

Потърсихме „Кауфланд“ за мнение. От посочения на сайта им телефон за медийни въпроси коментираха, че не знаят, че срещу тях има заведено дело, както и че разпространителите имат различни практики, но ще отговорят само писмено на нашите въпроси.

Ще публикуваме отговорите им веднага, щом ги получим.

offnews.bg


image0 (9K)