От КАТ готвят нови изненади за шофьорите

КАТ ще сваля регистрационните номера на опасни автомобили, които не са успели да преминат технически преглед. Промяната влиза в сила от началото на 2018 година, съобщи началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

Тя е част от европейската директива, с която всички страни членки на съюза се задължават от следващата година да отнемат временно табелите на коли, на които е забранено да излизат на пътя поради технически проблеми, пише „Телеграф”.

[ad id=“225664″]

За да се случи това у нас, са нужни законодателни промени. От Пътна полиция вече са изготвили проект за обмен на информация между службите за регистрация на превозни средства и пунктовете, извършващи прегледи.

Той вече е изпратен в министерството. „Тази година трябва да изпипаме всичко и да уведомим Европейската комисия, че от следващата можем да изпълняваме директивата”, уточни Рановски.

Засега се обмисля от пунктовете да докладват за опасни коли на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, известна като ДАИ, а оттам информацията да се препраща на Пътна полиция.

Катаджиите ще са длъжни веднага да се отзоват на мястото, където е технически неизправното возило и да отнемат регистрационните му номера.

Те ще се свалят временно до отстраняване на повредата. Ако няма как колата да стане годна да е на пътя, собственикът й никога няма да може да си върне правото да я кара.

От 21 януари т.г. катаджиите имат право да прекратяват регистрацията на автомобили на пияни, дрогирани и неправоспособни шофьори. За пет месеца ченгетата са свалили над 2 500 табели, като 1 500 са от возила на пияни шофьори.

Източник: БЛИЦ

Дали тези промени в закона ще успеят да предотвратят инцидентите на пътя? Предстои да разберем!


image0 (9K)