Като „тийнейджър в инстаграм“. Барак Обама за Путин

Барак Обама и Владимир Путин по време на среща на Г8 преди Русия да бъде изхвърлена от групата на най-развитите държави след инвазията и анексирането на Крим

Бившият президент на САЩ Барак Обама отправя сериозни критики към руския държавен глава Владимир Путин. В новата си книга “Обетована земя“ Обама определя най-могъщия човек в Русия като човек, издигащ жаждата си за власт над скрупулите, а руското правителство – като “престъпен синдикат”.

В първия том от президентските си мемоари, публикуван в САЩ на 17 ноември, Обама казва, че Путин му напомня на модерната версия на корумпираните политически началници, които управляват американските градове в края на 19-и и началото на 20-и век. Бившият американски президент пише, че тези управници гледат на покровителството и подкупите “като на легитимни инструменти в професията си”.

“В подобен свят липсата на скрупули, както и презрението към всички високо интелектуални стремежи, които са отвъд концентрирането на власт, не са били недостатъци. Те са били предимства“, пише 44-ят президент на САЩ.

В последните две десетилетия Путин управлява или като президент, или като министър-председател. Той е построил държава, която вероятно “предизвиква страх, но не и желание за подражание”, пише Обама. Според него никой или твърде малко граждани от развиващите се държави търсят вдъхновение от Москва.

По време на мандата си между 2009 и 2017 г. Обама имаше сложни взаимоотношения с Путин.

Бившият сенатор от Илинойс влезе в Белия дом по време на тежки времена за руско-американските отношения. Москва беше извършила инвазия в Грузия през август 2008 г., месеци преди Обама да спечели изборите. Агресията на Москва беше предизвикала сериозни тревоги в Източна Европа.

Обама и Путин по време на срещата на Г20 през 2013 г. в Санкт Петербург

Въпреки първоначалните опити на Обама да рестартира взаимоотношенията, разминаванията във външната политика и пропадането на демокрацията в Русия обърнаха процеса.

През 2011 г. Путин обвини администрацията на Обама в опит да всее смут в Русия. Това стана след започването на продемократичните протести в Москва. По-късно, през 2014 г., Кремъл анексира полуостров Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна, след като от властта в Киев бе свален проруският лидер Виктор Янукович. Това доведе отношенията между Русия и САЩ до най-ниското им ниво след края на Студената война.

Администрацията на Обама, заедно със съюзниците на САЩ, изхвърлиха Русия от Г-8 и наложиха санкции на Москва заради враждебните действия срещу Украйна.

В книгата си Обама припомня първата му среща с Путин през 2009 г. във вилата на руския президент. Авторът описва руския лидер като физически “невпечатляващ, нисък и компактен, с тяло на борец”.

Американският политик нанася удар и по повод снимките, с които Путин демонстрира своята мъжественост – като язденето на кон гол до кръста например. Той нарича това “суетата на тийнейджър в Инстаграм”.

Обама описва “репетиран и сякаш безкраен монолог” на Путин по време на първата им среща. В него руският президент описва обидите, нанесени му от САЩ в последните две десетилетия, включително разрастването на НАТО и инвазията в Ирак.

По думи на 44-я президент протежето на Путин – Дмитрий Медведев не изглежда да е вярвал във всички истории, разказвани от Кремъл и е бил истински ентусиазиран за подобряване на отношенията. Обама говори за ирония в гласа на Медведев, която той интерпретира като липса на вяра в собствените му думи. Той също така намира и сходства между двамата като изучаването на право преди политиката и подпомагането на кариерите им от по-възрастни политици.

Обама и Медведев по време на преговорите за намаляването на ядрените оръжия през 2009 г.

Все пак бившият американски президент описва Медведев като богат мъж, който е използвал политическите си позиции, за да се домогне до компании по време на приватизацията през 1999 г.

В мемоарите си Обама говори за предчуствието си, че Путин ще се върне като президент през 2012 г. Усетил е, че ще стане именно така след отказа на Медведев да гласува в ООН по повод изпращането на войски в Либия през 2011 г.

“Изглеждаше, че Путин иска нарочно да направи така, че избраният от него за негов наследник, да бъде видян в лоша светлина, знак, който разчетох като желание Путин отново официално да грабне юздите в Русия”.

Обама отправя сериозни критики към предшественика си Джордж У. Буш затова, че не действал по-здраво спрямо Путин и твърди, че го е оставил да се размине с инвазията от 2008 г.

“Освен да прекрати дипломатическите контакти, администарцията на Буш не направи почти нищо, за да накаже Русия за агресията ѝ, а останалият свят само сви рамене и продължи напред, обричайки всеки опит за изолация на Русия на провал”, казва той.

Самият Обама беше подложен на критика от страна на наследника си Доналд Тръмп заради факта, че не предоставя оръжия на Украйна, с които Киев да се защити от Русия.

Първият тъмнокож президент на САЩ признава, че е бил изправен пред сериозна морална дилема, свързана с противопоставянето срещу Путин по повод човешките права в Русия и влошаването на демокрацията.

По време на среща при посещението си в Москва през 2009 г. той си е задавал въпроса докъде е готов да стигне, докато в същото време преследва стратегическите си цели.

“Ако Путин погне онези активисти, докъде съм готов да стигна аз, особено с ясното съзнание, че нямам шанс да променя поведението му? Щях ли да рискувам завършването на преговорите за СТАРТ (преговорите за намаляване на ядрените оръжия бел. ред.)?”

Първият том от мемоарите завършва с 2011 г., преди Путин да си върне президентския пост.

Тод ПРИНС Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)