Руските власти обявиха вероятна причина за катастрофата на пътническия самолет край Москва, при която загинаха всички на борда

Екипажът на руския пътнически самолет Ан-148, който се разби на 11 февруари край Москва, може да е получил невярна информация за скоростта на полета поради обледяване на датчиците.

Тази версия обяви руският Държавен авиационен комитет. Експертите се основават на данните от едната „черна кутия“ – с параметрите на полета, които са разчетени, съобщава ТАСС.

[ad id=“263680″]

Предварителният анализ на записаната информация, както и анализът на подобни случаи от миналото, дават основание да се предполага, че фактор за специалната ситуация по време на полета може да са неточни данни за скоростта на полета по индикаторите, което на свой ред очевидно е свързано с обледяване (на приемника на въздушно налягане) при състояние на изключени отоплителните системи„, отбелязват от комитета.

Разследващите смятат, че пилотите не са включили противообледителните системи, което е довело до невярна информация за скоростта на полета.

[ad id=“225664″]

Експертите предполагат, че критична ситуация на борда на самолета е възникнала 2,5 минути след излитането. Това е станало на височина 1 300 метра и при скорост 465-470 километра в час. В този момент се появили разминавания в показанията на трите датчика за скоростта.

Самолетът падна няколко минути след излитането си. Всички 71 души на борда загинаха.


image0 (9K)