Каталуния пламна, стотици са арестувани

Полицията в Барселона използва водни оръдия снощи в петия пореден ден от протестите в Каталуния срещу произнесените от Върховния съд на Испания присъди затвор срещу деветима сепаратистки лидери, предаде ДПА. По оценки на полицията във вчерашните демонстрации в Барселона са участвали над половин милион души.

Основната демонстрация на булевард „Пасеч де Грасия“ остана мирна. Протестиращите искаха „политическите затворници“ да бъдат освободени и пееха каталунския химн.

Но друга демонстрация недалеч оттам с участието на неколкостотин предимно млади хора пред централата на полицията прерасна в нови сблъсъци с властите. Пострадали са над 200 служители на силите за сигурност. В изявлението си то припомня, че испанският наказателен кодекс предвижда до шест години затвор за посегателство срещу представител на властите.

Пожелал анонимност говорител на Националния съд на Испания съобщи, че съдия е разпоредил да бъдат закрити сайтове, свързани с интернет група, стояща зад някои от тазседмичните масови прояви срещу присъдите, предаде Асошиейтед прес.

Групата – на име „Демократично цунами“, е в полезрението на испанските власти, откакто хиляди хора откликнаха на призива й в понеделник да бъде блокирано международното летище на Барселона. Това стана, след като същия ден бяха произнесени присъдите срещу сепаратистките лидери и още трима активисти.

Говорителят отказа да навлезе в подробности, защото делото все още не е обнародвано.

За групата се чу за пръв път в началото на септември и само за шест седмици тя събра близо 340 000 последователи в основния си канал в приложението Телеграм.

epicenter.bg


image0 (9K)