Каруца с 1300 самуна хляб тръгна в преспите. Двама благородни мъже се бориха със зимната стихия

По време на тежките зимни условия от последните дни няколко села от община Медковец останаха напълно изолирани от външния свят. Постепенно провизиите на хората също свършиха, включително и хлябът, се разказва в репортаж на бТВ.

Изправен пред бедствието, кметът на с. Медковец Венцислав Евгениев възлага на двама от каруцарите да отидат до най-близкото населено място, за да купят провизии за селото.

Цветомир и Радослав тръгват с каруцата си през преспите, готови на всичко, за да спасят своите съселяни.

На връщане каруцата е натоварена с 1300 самуна хляб, които трябва да стигнат до жителите на селата, като няма място дори и за каруцарите. Цветомир и Радослав изминават целия път обратно към дома ходейки редом до каруцата и коня. Затъват в дълбоките преспи няколко пъти, но продължават.

След като най-накрая стигат до с. Медковец, кметът, от благодарност, поискал да им плати, но те отказали, защото да помогнеш на хора в нужда е нещо съвсем нормално.

„Отказаха моето предложение да ги овъзмездя, защото смятат, че това е проява на човещина. Ние живеем заедно, помагаме си непрекъснато и това е част от живота на българското село – солидарност”, сподели кметът пред bTV.

„За мен е достатъчно, че сме помогнали на хората”, казва Цветомир. „Усилията бяха доста – затъвахме няколко пъти, условията бяха нечовешки. И за нас, и за животното, което пое голямото натоварване”, спомня си той.

„За нас е достатъчно, че сме помогнали”, категоричен е Цветомир.

„Това е като приказката за онова царство, което се спасило в тежка зима с житото от мравуняците. В трудни условия човещината, съдействието и добронамереността решават проблемите на хиляди хора”, допълни кметът на селото.


image0 (9K)