Кардиолог: Инфарктът може да бъде първи симптом на COVID-19

30-35 процента от пациентите с коронавирусна инфекция имат придружаващо сърдечно-съдово заболяване. В повечето случаи това са хора над 65-година възраст, със затлъстяване, високо кръвно. „Корованирусът бърка цялата имунна система. Има директен ефект върху сърдечните клетки, уврежда ги”, посочи в Сутрешния блок на Нова тв кардиологът д-р Павлин Николов от Александровска болница.

Той обясни, че има и пациенти с първа изява на коронавируса остър коронарен синдром. Тези хора нямат типичните за COVID-19 температура и кашлица, а постъпват в болница с болки в гърдите.

„Ние имаме прекрасни мерки, които, ако се спазват, нещата ще тръгнат в правилната посока. Те обаче се подценяват”, каза специалистът. Той отново призова да се насят маски и ръкавици и да се използват дезинфектанти. Тези мерки помагат при всички вирусни заболявания и са особено важни за хората със сърдечни проблеми.

Съветът на д-р Николов е в началото на всеки летен сезон пациентите със сърдечни проблеми да направят преглед при своя кардиолог, който да коригира дозата на лекарствата.

„Все още има пациенти, които се притесняват да потърсят помощ. Българинът има лошата черта – чака да му мине. Нека хората не чакат и когато почувстват болка в гърдите, която не отминава, да потърсят лекарска помощ”, съветва кардиологът.

ВИДЕО: Кардиолог: COVID-19 има директен ефект върху сърцето

 


image0 (9K)