Кардиология – проучванията от 2018: неосъзнатите опасности за здравето

Близо 25% от пациентите с хронична исхемична болест на сърцето са починали или хоспитализирани през последните шест месеца

Близо една четвърт от пациентите с хронична исхемична болест са починали или са хоспитализирани в рамките на шест месеца, съобщава изследване на Европейската асоциация по кардиология (ESC), публикувано днес в „European Journal of Preventive Cardiology“.

„Коронарната артериална болест е водещата причина за смърт в световен мащаб, но някои пациенти изглежда се изгубват в системата, след първоначалното си посещение в болница“ твърди Мишел Комаджа от Университета Пиер и Мария Кюри и Пити Болница Салпетриер в Париж, Франция.

Пилотният регистър за исхемичната болест на сърцето (ИБС) е разработен, за да научи какво се случва с тези пациенти в рамките на шест месеца, след като бъдат прегледани от здравен специалист. Проучването е проведено като част от Европейската изследователска програма за изследвания (EORP) на ИСС.

В изследването са се включили 2 420 пациенти от 100 болници и извънболнични клиники в десет европейски страни. Участниците са диагностицирани с коронарни заболявания или периферно артериално заболяване, най-честите състояния, наблюдавани от кардиолог. Рисковите фактори и лечения са записани в началото на проучването и са били докладвани по-рано.

Резултатите от проучването през шестте месеца са – 2 203 пациенти, от които 522 (24%) са починали или са били рехабилитирани. Фактори, свързани с риска от смърт или хоспитализация са били по-напреднала възраст, с коефициент на риск (HR) 1,17 за всеки десет години, анамнеза за периферна реваскуларизация (HR 1,45), хронична бъбречна недостатъчност (1,31 HR) и хронична обструктивна белодробна болест (HR 1.42) (всички р <0.05). По-голямата част от причините за смъртта и рехабилитацията са сърдечно-съдови.

Необходими са повече усилия, за да се гарантира, че тези пациенти продължават да бъдат наблюдавани и лекувани, след като напуснат болничното заведение. Ето защо, съвременната кардиология разчита на модерна апаратура за по-ранна и точна диагностика.


image0 (9K)