Караянчева: С България се съобразяват всички!

„Корнелия Нинова иска максимално да омаловажи труда на правителството. Хубаво е да критикуваш, но трябва да забелязваш и стойностните неща и да предлагаш алтернатива“, заяви във Варна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

[ad id=“225664″]

„Срещата между лидерите на Европейския съюз и турския президент Ердоган, планирана за 26 март във Варна, трябва да се състои.“ Това заяви при визитата си в морската столица председателят на парламента Цвета Караянчева, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Според нея не е удачно по време на високопоставената среща да се повдига въпросът за обезщетението на тракийските бежанци, тъй като това е тема на двустранни преговори с Турция. Караянчева увери, че управляващата коалиция у нас е стабилна и коалиционното споразумение ще се изпълнява до края на мандата.

[ad id=“263680″]

Като председател на Съвета на ЕС България е центърът на Европа. С България се съобразяват всички. Това заяви Караянчева по време на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ в морската столица. Сред присъстващите бяха областният управител Стоян Пасев, варненските народни представители от ГЕРБ Павел Христов, Нели Петрова, Емилия Милкова и Владимир Вълев, кметове на общини и райони, общински съветници, ръководители на партийните структури в областта.

[ad id=“236993″]

„Преди месец бях в Брюксел, ръководих форум заедно с председателя на Европарламента Антонио Таяни и се уверих, че в Европа за България се говори така, както се говори за Франция и Германия. Ние седим на една и съща позиция с всички европейски държави. И това е благодарение на успешната външна политика на правителството на премиера Бойко Борисов“, добави Караянчева.

[ad id=“236999″]

Тя огласи ключови акценти, касаещи европредседателството, говори за постиженията на страната във вътрешно и външнополитически план. И акцентира, че преди броени дни заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Цветан Цветанов председателства Срещата на съвместната група за парламентарен контрол на Европол.

„Приеха се правила за парламентарен контрол на Европол, които са плод на политическия консенсус, който беше постигнат в България след месеци преговори“, коментира Караянчева.

Тя подчерта също, че за различни събития, част от европредседателството, много хора идват у нас, опознават България и връщайки се в родината си, разказват за нея, което влияе положително върху ръста на туризма ни.

[ad id=“237001″]

По повод поведението на опозицията председателят на парламента изтъкна, че липсва конструктивна критика. „Корнелия Нинова иска максимално да омаловажи труда на правителството. Хубаво е да критикуваш, но трябва да забелязваш и стойностните неща и да предлагаш алтернатива“, коментира Караянчева и посочи за пример премиера Борисов, който след подписването на договора за Македония, благодари на всички парламентарни групи.

Цвета Караянчева отчете и успехите в сферата на вътрешната политика на правителството, като подчерта, че за да има напредък, е необходимо то да работи в спокойна атмосфера. „Конфронтацията не е полезна, добрият диалог между държавните институции също е важен. Той излъчва сигнали за стабилност. Чуваме какво говорят хората, какво искат. Понякога това е повод за стъпка назад, но това не е отстъпление, не е слабост”, посочи Караянчева.

[ad id=“238430″]

Тя изрази задоволството си от това, което е видяла по време на посещението си във Варна. „Градът има добър стопанин в лицето на кмета Иван Портних и това е много важно. Виждам, че Варна се развива“, сподели тя и изрази позитивни впечатления от срещите си с представители на дамските организации в морската столица, които работят единно, защитавайки значими каузи.

Председателят на парламента заяви, че догодина предстоят евро и местни избори. „Това е голямо изпитание, но в национален мащаб ГЕРБ няма алтернатива и съм сигурна, че ще се поздравим с убедителна изборна победа”, заяви Караянчева.

[ad id=“218001″]

На поставените въпроси за предстоящата на 26 март среща с турския президент Реджеп Ердоган тя отговори, че събитието не трябва да се използва като повод за популизъм.

„Това е историческа среща между ЕС и Турция, на която България е домакин. Балканите бяха буре с барут допреди няколко години. Нещата трябва да се успокоят, затова е важно, че Европа ни подкрепя, а България има силни външнополитически позиции. Диалогът не означава, че не отстояваме националните си интереси. Той е ключът към решаването на проблемите”, категорична бе Караянчева.


image0 (9K)