Караянчева се оплака от Радев: Не е президент на всички българи – не прие нас, а прие БСП

„Съветниците на Радев малко му влияят да бъде прекалено партиен. Няма война на иституциите, но няма и диалог“, смята председателят на парламента

„Президентът не е президент на всички български граждани. Той не прие нас, а прие БСП“, обави в ефира на Нова телевизия председателят на НС Цвета Караянчева без да уточнява какво разбира под „нас“ – при положение, че оглавява целия парламент, а не част от него.

Караянчева коментира всекидневните протести в страната и искрите във властта. Парламентарният шеф обърна внимание, че президентът Румен Радев е разговарял със социалистите за тяхната „Визия за България“, но не е приел председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, за да чуе аргументите на управляващите във връзка със застраховките „гражданска отговорност“. По-рано днес премиерът Бойко Борисов направи същата забележка.

По думите на Караянчева програмата „Визия за България“ би била актуална, ако БСП беше на власт и ако те правеха бюджет.

„Когато народни представители от ГЕРБ имат писмена заявка за среща, би било редно да бъдат приети“, коментира тя.

„Няма война на институциите, но няма и диалог“, смекчи леко тона председателят на парламента.

„Когато се заклеха конституционните съдии, се видях с президента. Съветниците малко му влияят да бъде прекалено партиен. Институциите трябва да си говорят, трябва да бъдат обърнати една към друга“, изрази мнението си по въпроса тя.

„Протестите са част от гражданското общество. Плюсовете на нашето управление са в това, че чуваме какво искат хората и променяме своите позиции. Няма непогрешими хора. Но бюджетът, който предлага финансовият министър, е най-добрият до момента. Синдикатите го казват“, изтъкна Цвета Караянчева.

„Докладът на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка е положителен, обективен и оценяващ действителността, такава каквато ние я виждаме, заяви председателят на Народното събрание.

„За щастие има три глави, които вече са затворени – съдебна система, организирана престъпност и правна рамка”, посочи тя относно оценката на Брюксел.

Тя отбеляза, че остават още три глави, като сред тях са корупцията и съдебната реформа. „Там обаче напредъкът е голям“, подчерта Краянчева.

„По всяка една от препоръките се работи много сериозно. Не е малко, че има индикации, че искат да ни разделят от Румъния, тъй като ние напредваме”, заключи Цвета Караянчева.


image0 (9K)