Караянчева: Президентът трябва да поработи, за да стане обединител на нацията

„Аз и моите колеги от ГЕРБ сме непрекъснато при избирателите си“, заяви председателят на НС в ефира на бТВ. Според нея е важно социалистите да чуят какво мислят хората за тях.

[ad id=“225664″]

„Имаме моменти когато председателят много се затруднява в такива ситуации. Мисля, че вчера г-жа Нинова малко прекали с това като обвини, че една цяла парламентарна група са убийци. Затова наложих това наказание – забележка.“ Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от Пловдив в сутрешния блок на бTВ по повод вчерашния скандал в парламента с главни действащи лица Корнелия Нинова и Вежди Рашидов.

„По този начин така се окачествяват над 1,2 млн. гласоподаватели, които са гласували за тази партия“, коментира тя думите на Нинова по повод катастрофата с 17 жертви в Своге.

Според нея репликата на Вежди Рашидов била по-емоционална. „Но в никакъв случай не искам да някой да си мисли, че такива изказвания няма да бъдат наказани“, подчерта Караянчева.

Относно оставките на министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие парламентарният шеф обясни, че те ще бъдат разгледани в понеделник на коалиционния съвет, а в сряда или четвъртък ще влязат в Народното събрание.

[ad id=“263680″]

„Оставките, които бяха подадени, с тях се пое политическа отговорност. Така се постъпва. Аз се познавам и с тримата министри – професионалисти, мъже на честта“, заяви тя.

Караянчева коментира цялостната работа на министрите от кабинета: „За мен се справят добре – по начина, по който провеждаме парламентарния контрол и отчитат дейността си“.

Според нея няма повод за упреци към премиера, който след края на българското председателство на съвета на ЕС вече всеки петък е в парламента.

На въпрос дали Бойко Борисов управлява еднолично, каквито обвинения бяха отправени от Валери Симеонов, председателят на парламента отговори: „Не. Имаме коалиционен съвет. Той като председател на партията и министър-председател може да поиска оставките. Но те не са минали през него, те са депозирани в Народното събрание“.

„В никакъв случай не съм подложена на някакъв натиск или обаждания“, категорична беше Караянчева и добави, че с Бойко Борисов се чуват по повод организацията на мероприятия и появата му в парламента, но решенията, свързани с нейния пост тя взема сама, без политически натиск.

[ad id=“236993″]

Изказванията на президента Румен Радев пък Караянчева вижда като готовност от негова страна да подготви нов политически проект. „За тези 5 години, за които е избран, трябва да бъде обединител на нацията. От тези изказвания мисля, че не е. Мисля, че трябва да поработи повече в тази посока“, посочи тя.

Караянчева заяви, че няма проблем с президентството или Министерски съвет, но президентът има такъв проблем, изразявайки непоносимост към управляващото мнозинство.

По повод „тръгването сред народа“ на БСП и Корнелия Нинова тя коментира: „Ако сега са се сетили да тръгнат сред народа, мисля, че са закъснели. Аз и моите колеги от ГЕРБ сме непрекъснато при избирателите си“. Според нея е важно социалистите да чуят какво мислят хората за тях.

Относно изказването на Корнелия Нинова след катастрофата в Своге, председателят на парламента заяви: „Не бива да си извличаме политически дивиденти от една трагедия. Не може един ден след като беше обявен траур да излезеш и да отправяш обвинения. Нека компетентните органи да си свършат работа“.


image0 (9K)