Караянчева: Предложението за 750 лв. глоба за отсъствие на депутат влиза за гласуване

С наближаването на евроизборите дори най-малките партии ще станат по-агресивни, прогнозира председателят на НС.

В Стара Загора парламентарният шеф Цвета Караянчева информира, че в дневният ред на Народното събрание тази седмица ще влезе и предложението на колегата й от ГЕРБ Данаил Кирилов за санкции от 750 лева при отсъствие на депутат.

„Не бива обаче да бъдем популисти, не бива да правим неща, които ще се харесат на определена група от хора за кратко време и след това отново ще попаднем в някаква спирала на взаимни обяснения, обвинения и всичко останало“, каза Караянчева.

„Очаквам още по голяма конфронтация, предизборно градуса на напрежението се вдига, дори и най малките партии ще бъдат изключително активни, изключително агресивни предполагам, дано да бъдат за политики, а не популистки“, добави Караянчева.

Парламентарният шеф коментира и продължаващите протести в страната.

Тя заяви, че уважава правото на мнение на всеки, но не одобрява яхването им от партии.

„Ние сме демократично общество и всеки трябва да заяви исканията си, а управляващите да намерят коректив в това. Смятам, че ние се вслушваме и в това, което искат протестиращите, и в критиките към нас“, каза парламентарният лидер. Тя изрази надежда, че в годината, в която предстоят два избора, дебатите ще бъдат конструктивни и принципни, за политики, а не популистки.

Председателят на парламента участва в Регионалната академия на Младежи ГЕРБ „Перспективи 2019 – европейски и местни“, която се проведе през уикенда в Стара Загора.

„Липсват дебати по политики. През последните месеци опозицията се опитва да отмества фокуса от всичко постигнато от ГЕРБ. Имаме успешно европейско председателство, приехме много добър бюджет на страната, харесван дори от синдикатите“, подчерта Караянчева.

Цвета Караянчева коментира промените в Наказателния кодекс, които се отнасят до домашното насилие. Криминализирането на психологическия тормоз и системното му преследване ще де по-голяма сигурност, смята председателят на Народното събрание.

Според Караянчева е важно в дебата да се включат неправителствените организации, които да дадат предложения: „Така ще се създаде истински работещ закон. Трябва и общините да участват активнов обсъждането на възможностите, които даваме за защита на жертвите на насилие“.

„Предвидените санкции са до 5 години затвор, пробация, тъй като досега налаганите административни наказания не дават резултат. Ние като общество трябва да бъдем непримирими, но това е дълъг процес, който трябва да се възпитава“, категорична е Караянчева.

Във форума се включиха над 100 млади хора от областите Габрово, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Хасково и Стара Загора. Сред лекторите бяха Торстен Гайслер, директор на фондация „Конрад Аденауер“ за страната ни, народният представител Тома Биков, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, евродепутатът Андрей Новаков, зам.-председателят на EDS (Европейски студенти демократи) Робърт Киш, старозагорските народни представители от ГЕРБ и други.

„Ние сме част от глобалния свят. Затова е важна посоката – европейската и световната, защото и ние сме част от този процес“, подчерта Емил Христов, общински ръководител на ГЕРБ в Стара Загора и зам.-председател на парламента.

Той дебатира с младите хора за Брекзит-а във Великобритания, избирателната система у нас, развитието на IT сектора и др. „В момента БСП се опитва да руши устоите на държавата. Ръководството й насажда негативизъм и отрицателно отношение“, смята Емил Христов. Той посочи, че БСП и президентът играят заедно срещу българските институции.


image0 (9K)