Караянчева: Няма да дам оставка! Едно момче беше използвано, ситуацията бе провокация!

„Аз оставка лично няма да дам! Едно младо момче беше използвано, вчерашната ситуация беше категорична провокация, а днес колегите от БСП се опитват да направят пиар от това.“ Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева от парламентарната трибуна, предаде „Фокус“.

„Аз съм човек, който винаги казва истината и се опитвам да бъда изключително коректна, търпелива и да изслушвам всички страни. Вчерашната ситуация за мен беше категорична провокация и днес от парламентарната трибуна колегите от БСП се опитват да правят свой пиар от всичко това.

Мисля, че видяхте едно младо момче, беше използвано. Момчето можеше да си бъде вкъщи. Предвид на ситуацията, в която се намираме – COVID, когато всички потоци на движение в парламента са разделени, както на депутатите, така на администрацията, така на журналистите, това дете беше под пряка опасност от зараза. Хората, които бяха с него, не бяха с маски. Всеки сам вижда ситуацията“, каза разпалено още Караянчева.

Тя заяви, че Мая Манолова се опитва да се възползва от „Системата ни убива“, за да гради политическа кариера или да внесе нов импулс в изграждането на образа си.

„За последен път ще се занимая с опровергаване на лъжите, които се говорят от тази трибуна и от колегите от парламентарната група на БСП. Категорично заявявам, че аз не съм човекът, който се занимава с пропусквателния режим в сградата на Народното събрание“, каза още Караянчева.

ПГ на „БСП за България“ прекъсна изказването на Цвета Караянчева с възгласи „Оставки“. Те тропаха по банките в знак на протест срещу изказването й.

Караянчева обясни, че тя не се занимава с пропускателния режим в сградата на НС и всяка комисия сама избира кого да допсне до заседанието си.

„Една неуспяла кметица се опитва да вдига рейтинга си по този начин и една парламентарна група, която протестите не я припознават, но иска да участва в революция“, визира тя опонентите си.

Очаква се опозицията да започне консултации за събиране на подкрепа за оставката на Караянчева. По парламентарния правилник председателят може да бъде освободен предсрочно по писмено предложение на най-малко на една трета от депутатите (тоест, минимум 80) при следните хипотези – когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията.

От ГЕРБ вече загубиха един председател на парламента в настоящия му състав. В края на 2017 г. Димитър Главчев се оттегли след скандал с БСП. Тогава Главчев отстрани соцлидера Корнелия Нинова от пленарно заседание, което се посрещна с ярост от социалистите и подписка за неговата оставка, към която се присъедини и ДПС. Накрая управляващите се предадоха и Главчев сам се оттегли.

 

 


image0 (9K)