Караянчева: Липсва диалог между президента и парламента. Това не ми харесва

„Не съм доволна от начина, по който се осъществява комуникацията с президента Румен Радев.“ Това заяви в ефира на БНТ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя отбеляза, че държавният глава винаги е поканен в парламента, но той не се възползва от това. Според Цвета Караянчева почти всеки месец президентът Радев налага вето върху закони, което е негово право, но по думите й има липса на диалог между него и народните представители. Според Караянчева това създава усещане за конфликт между институциите, като тя е поканила президента Радев в парламента, макар че според нея няма нужда да го прави, защото вратите за него са винаги отворени.

„“Динамика“ е думата на годината, заради бурните парламентарни дебати и успешното Българско европредседателство“, заяви парламентарният председател.

Като едно от най-големите предизвикателства на изминалата година тя определи протеста на майките на деца с увреждания. „Мисля, че се получиха няколко добри закона и се надявам да облекчат живота на тези хора“, каза още Караянчева.

Като грешка на управляващите тя определи недостатъчно добрата комуникация с гражданите, а за пример посочи казуса със застраховките и обезщетенията при пострадали при катастрофи, данъците върху старите автомобили.

„Трябва да се направи широк обществен дебат, за да уверим обществото, че изборът на нов многоцелеви изтребител за ВВС е най-добрият“, заяви Цвета Караянчева. По думите й, изборът на машината е бил изцяло експертен. „Важно е хората да знаят къде ще отидат тези 1,6 милиарда лева“, подчерта тя.

„Няма практика парламентът да разпределя бюджетния излишък“, заяви още Цвета Караянчева. Тя изтъкна, че поправките в Наказателния кодекс за т.нар. „тайни арести“ са въведени заради атентатите в Париж.

„Премиерът Бойко Борисов винаги се е явявал в Народното събрание, когато е бил призоваван. В никакъв случай няма желание за неявяване“, категорично заяви тя, цитирана от Новини.бг.

„В случай, че ГЕРБ получи по-малко евродепутати от БСП на евроизборите догодина, това няма да означава предсрочни избори“, убедена бе Караянчева. Тя отбеляза, че това е малко вероятен сценарий. По думите й е важно да се повиши политическата активност на българите.


image0 (9K)