Караянчева за вота: Типичен дебат, който няма да доведе доникъде

„Народните представители невинаги използват език, с който трябва да се гордеят. Залита се в личностни нападки, без да се говори за политика”, коментира председателката на Народното събрание.

[ad id=“263680″]

„Дебатът беше безинтересен, самите мотиви за вота не бяха много сериозни. Те се базираха на статии, на социологически проучвания. В изказванията нямаше конкретика, дори изказването на г-жа Корнелия Нинова беше като на партийно мероприятие. Тъй като парламентарните групи имат определено време за изказване, те използваха „хватката” да се говори за процедурата по водене на заседанието”.  Така председателката на Народното събрание Цвета Караянчева коментира вчерашната дискусия в пленарната зала по внесения от опозицията вот на недоверие за корупцията.

Караянчева обобщи с думите: „Типичен дебат, който няма да доведе доникъде.”

„Ако имаш някакъв сигнал за корупцията трябва да го дадеш на прокуратурата, а не да го развяваш по медиите. Когато има данни, обвинителите ще реагират и ще има ефект”, заяви Караянчева.

[ad id=“218001″]

На въпрос за езиковото ниво на дебата, тя заяви: „Народните представители невинаги използват език, с който трябва да се гордеят. Залита се в личностни нападки, без да се говори за политика. Дебатът вчера падна, защото колегите започнаха да се нападат личностно. Изказването на Томислав Дончев бе стойностно, много издържано, добронамерено. Имаше обвинения, че не искаме да се борим с корупцията. Корупцията е бич не само в България.”

Тя призна, че корупция в държавата има, затова мнозинството е приело новия закон за противодействие на корупцията. „Никога не сме го отричали. Премиерът поиска помощ от г-жа Меркел. Това прилича ли ви на отричане? В борбата с корупцията трябва да се ангажира и обществото. Всеки отделен гражданин трябва да проявява нетърпимост”, посочи Караянчева.

„Очаквах повече конкретика. Като че ли БСП нямат достатъчно желание да се включат в борбата с корупцията. Ако имате желание да се борите с корупцията, дайте данни. Техният проектозакон за борба с корупцията беше някак несериозен”, коментира още Караянчева.

[ad id=“218548″]

За Истанбулската конвенция тя каза, че дебатът в СУ „Климент Охридски“, проведен вчера, е показал много различни мнения.
„Имаше много твърдо „за“ и много твърдо „против“. Тези, които бяха твърдо против, казаха, че се притесняват за изконните традиционни ценности, че тази конвенция няма да донесе до нищо кой знае какво, тъй като са приемани и други Конвенции. Другите бяха на другия полярен пояс и казаха, че трябва да се приеме, защото не може да се позволи да се посяга на жени и деца. В този дебат излязоха и много факти, че в България само 18 центъра за приютяване на жени жертви на насилие и България трябва да работи много в тази посока. Чухме мнението на гражданите, сега ще ми бъде интересно да чуя мнението на народните представители в комисиите, на академичната общност. Всички мнения, които бяха казани, ще бъдат качени на сайта на НС. Ще поканя младите хора да дискутираме, защото трябва да увлечем всички, които имат мнение и искат да кажат нещо. Недопустимо е в 21 век да бъдат убивани жени и да има само мъжка и само женска професия”, коментира Караянчева.

[ad id=“236480″]

По темата за Европредседателството председателката на Народното събрание каза, че Западните Балкани е много важна тема: „Определено имаме своя позиция и в посоката, че не трябват да се пакетират и така да се приемат. Всяка една държава според успехите и реформите да намери своето място.
По думите ѝ парламентарните цели са стабилност и сигурност на обединената Европа. Сред тях са още бъдещето на Европа и младите хора, цифровата икономика и участието на националния парламент в дебата за бюджета на Европа.


image0 (9K)