Караянчева: Днешните млади хора са европейското поколение на България

Председателят на парламента посочи, че приоритетите на българското председателство отбелязват темите, по които българският и европейският дневен ред съвпадат и взаимно се допълват

[ad id=“263680″]

Днешните млади хора на България са връстници на процеса на подготовка и присъединяване на страната ни към Европейския съюз, това е европейското поколение на България, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя откри публична дискусия, посветена на младежката визия за развитието на Европа. Във форума, който е под егидата на парламента, участваха френски студенти и студенти от Нов български университет и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Организатори на дискусията, провела се в Аулата на „Алма Матер“, бяха Европейският институт и Националното представителство на студентските съвети.

[ad id=“218001″]

Председателят на парламента отбеляза, че с този форум се полага началото на нова фаза в младежкия дебат за бъдещето на Европейския съюз. По думите й в диалога между поколенията европейското гражданство придобива истинското си значение като гаранция за развитието на Европа като пространство на просперитет за всички. Цвета Караянчева посочи, че вижданията и позициите на младите хора са изключително важни, защото те са бъдещите стопани на общия европейски дом.

„Нашият опит показва, че България допринася за процеса на европейска интеграция преди всичко в онези сфери, в които постигнахме съгласие за реформи и инициативи във вътрешнополитически план, смята председателят на парламента. Българският национален интерес е в задълбочаване на процеса на европейската интеграция“, заяви Цвета Караянчева.

„По колкото повече въпроси успеем да постигнем съгласие в открит и честен дебат, толкова по-активно е участието ни в изграждането и развитието на нашия общ европейски проект“, допълни тя.

[ad id=“218548″]

Председателят на Народното събрание посочи, че приоритетите на българското председателство отбелязват темите, по които българският и европейският дневен ред съвпадат и взаимно се допълват.

„Парламентарното измерение на това председателство отразява в най-висока степен онези основополагащи идеи за активна гражданска култура и политическо представителство, които в момента са обект на най-оживени дискусии, смята тя. Ние влагаме дълбок смисъл в девиза на българското председателство, който е изписан и на входа на Народното събрание – „Съединението прави силата“, защото знаем, че пътят към него преминава през дебат, основан на ценностите на свободата, равенството и солидарността“, заяви Цвета Караянчева.

Председателят на парламента пожела ползотворна и динамична дискусия, постигане на съгласие около основни идеи и послания, които да се превърнат в част от процеса на развитие на нова Европа.

Младежите обсъждаха по време на форума значението и ролята на гражданското общество, необходимостта от независими медии, нови форми на гражданско участие, както и ролята на дигиталната трансформация и нашите фундаментални права.


image0 (9K)