Караянчева: Да бъдем горди българи, защото България е древна, силна, красива

Председателят на Народното събрание облече народна носия за празника на чевермето в Златоград. „Пазете в сърцето си тази красота и я предавайте на бъдните поколения”, обърне се тя към гостите на града.

[ad id=“225664″]

„Нека бъдем горди българи, защото България е древна, силна, красива”. Това каза председателят на НС Цвета Караянчева в словото си при откриването на традиционния Празник на чевермето в Златоград.

Както повелява традицията тя облече народна носия. Празникът се провежда за пета поредна година.

„На тържествата в Златоград се усеща духът на родопчани, онази любов, сила, родолюбие, което е характерно за жителите на Родопите, каза още Караянчева. Пазете в сърцето си тази красота, усещайте я със сърцето и душата си, предавайте я на бъдните поколения“, обърна се председателят на парламента към участниците в празника.

[ad id=“263680″]

Пред журналисти Караянчева заяви, че трябва да има консенсус и разум в парламента, защото от политиците зависи бъдещето на държавата. „Трябва да бъдем единни – така, както пише на сградата на Народното събрание „Съединението прави силата”. Това е и девизът на нашето председателство. Нека бъдем разумни“, призова Цвета Караянчева.

Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатката Даниела Дариткова, евродепутатът Владимир Уручев са сред гостите на поредното издание на Празника на златоградското чеверме. Той бе открит с 111 каба гайди, очаква се 80 майстори да завъртят чеверметата в града.

[ad id=“237001″]

„С празника в Златоград подобни традиции могат да стигнат до всички българи, за да запазим духовността си, да съхраним автентичността“, посочи Цветан Цветанов. Носията, с която е облечен той, е ушита в Златоград. Народната носия на Цвета Караянчева е от Кирково.


image0 (9K)