Караянчева: ГЕРБ е група от съмишленици, които искат да направят нещо добро за България

„ГЕРБ е група от съмишленици, които искат да направят нещо добро за България. Група хора, които работят за каузата на България. Трябва да продължим по този път и да предадем по-добра България на идните поколения. И честно казано това вече го виждам”. Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по Канал 3.

[ad id=“225664″]

„В Талин например направих среща с представители на парламентите във Франция, Германия, Чехия и т.н. И това, което ми направи впечатление е, че България стои на много добро ниво в Европа. Направих и подобна среща в САЩ и тя бе историческа. Защото парламентите трябва да си говорим. И в случая успяхме да обсъдим визите. И там също получихме добри оценки, тъй като се оказа, че знаят много за България”, допълни Караянчева.

Тя призна, че никога не е очаквала или пък се е надявала да стане председател на парламента.

„Честно казано никога не съм си представяла, че ще застана на такава длъжност. Аз съм инженер по професия и фабриката, в която работих, още ми се пази мястото. Но както се казва, не се знае какво ще ти предложи животът. Номинацията ми дойде толкова неочаквано, че и нямаше как да откажа”, каза още Цвета Караянчева.

[ad id=“263680″]

„Винаги съм следвала протокола. И се надявам председателството на парламента да не ме промени. И като характер, и като човек. Понякога стъпките са малко сложни с опозицията, но се надявам да бъда председателят, който може да балансира. Председателят е пръв сред равни, а аз искам да съм повече равна, отколкото първа. И се надявам в мен да виждат такъв човек. Повече колега”.

[ad id=“236993″]

Относно засилените позиции на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на международната сцена тя коментира:

„Може би затова се иска талант и усет. Но наистина това, което направи премиерът Борисов е значимо. Защото по темата Западни Балкани досега изобщо не се говореше. Примерно Кристалина Георгиева ми каза, че Западни Балкани са тема №1 за Европейската банка. Може би сме напипали важната тема. Разговорите между ЕС и Турция… Възстанови се диалогът и това трябва да се признае на Борисов. Никой не е очаквал чудеса от тази среща.”

[ad id=“236999″]

За президента Радев и неговия коментар, че Борисов ще бъде само разносвач на шербет Караянчева отсече:

„Наистина беше обидна тази реплика. Но аз не искам да задълбочавам конфликта между институциите.

„Президентът прекрачи една червена линия, която я има във всички демократични цивилизации – уважението между институциите, навлизането в лични нападки. Когато си политик – критикувай политиката, критикувай това, което не ти харесва в определена политическа програма, но личните нападки не са лицеприятни.“

„Говоря за нападката срещу г-н Цветанов преди няколко дена. Аз съм искрено учудена от начина, по който реагира президентът, защото когато сме в неформална среща – отношението е друго. Може би съветниците му не са добри. Надявам се да се осъзнае. Защото, когато институциите се карат, и хората са притеснени. И се губи уважението към институциите”, допълни Цвета Караянчева.

[ad id=“237001″]

„Надявам се през следващите дни да чуем добри думи от президента за председателството. Защото имаме добри оценки за него. Да говорим за намаляването на външния дълг. Хубаво е понякога да похвалиш опонента. Защото така се печелят симпатии. Сигурно имаме трески за дялане, но със сигурност сме направили и добри неща. Преди време се казваше, че асфалт не се яде, но сега в Северозапдна България протестират за пътища”, каза още председателят на парламента.

Тя бе призована да направи обръщение към лидера на БСП Корнелия Нинова и нейното изказване бе:

„Бъдете реална, кажете истината. Лъжата винаги се разкрива. Бъдете честна”.

[ad id=“238430″]

Относно това за какво мечтае тя обяви: „Мечтата ми като политик е наистина да имаме по-добър живот и това, което сме обещали, да го свършим“, завърши Цвета Караянчева.


image0 (9K)