Караянчева: БСП диктатура на пролетариата ли ще поиска?

Председателката на парламента призова социалистите да излъчат свой представител за зам.-шеф на НС. Поиска и да се чуват с президента Румен Радев, а не да си говорят през медиите

[ad id=“225664″]

„Отстраняването на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание не е „връщане“ за отстраняването на Димитър Главчев“. Това заяви пред бТВ председателят на парламента Цвета Караянчева.

„В никакъв случай. Вие така ли го приемате?“, отговори тя на въпроса дали това не е отмъщение за оставката на бившия парламентарен шеф Димитър Главчев. „Това, което направи господин Жаблянов, е недопустимо“, заяви Караянчева и припомни, че той отказал да се преклони пред жертвите на комунизма.

„В крайна сметка се оказал, че това е и неговото мислене. Тази декларация, която беше сготвена, тя не беше направена само от него“, изтъкна тя. „Притеснително е, че партията БСП започва да се връща към един минал период“, смята Карянчева.

[ad id=“236993″]

По думите й, когато партията била ръководена от други лидери – Сергей Станишев, Георги Първанов, дори Михаил Миков, тя била насочена повече към социална демокрация. „Сега като че ли погледът на БСП започва да се обръща в друг ракурс. Аз се чудя дали те няма да поискат диктатура на пролетариата. По този начин те толерират този Народен съд. Те нямат мнение по темата. Те не се извиняват“, подчерта тя.

Относно напрежението между президента и премиера Караянчева посочи, че президентът Румен Радев има отдавна някакви проблеми с институциите: „Аз мисля, че има и проблем с Народното събрание. Нарече ни беквокали, сега ни нарече нотариат“. Не може да разбере какво е обвинението на Румен Радев към парламента. Караянчева заяви, че не обвинява президента за лошия рейтинг на институцията. Тя, обаче, посочи, че изказванията на определени хора спомага за това.

[ad id=“236999″]

„Призовавам ги да посочат заместник-председател, защото е хубаво да има в ръководството човек от тяхната партия“, каза тя за опразнения от Валери Жаблянов стол. Председателят на парламента заяви, че преди гласуването за отстраняване на Жаблянов Веселин Марешки е бил заплашен от депутат от БСП. „Ако вие гласувате за оставката на г-н Жаблянов, ние ще гласуваме за вашата оставка“, казал му той в пленарна зала. „Което не е коректно и не е сериозно“, коментира Караянчева.

Относно отношенията между Румен Радев и Бойко Борисов представителката на ГЕРБ заяви: „Мисля, че ще се разберат. Президентът трябва да обере говоренето си, защото малко махленски се държи“. „Не бива да влиза в тона на говорене на опозиционен лидер. Така правят БСП. Намират нещо, пускат го в медиите и после се оказва, че няма нищо“, допълни тя.

[ad id=“237001″]

Относно ветото на Румен Радев върху закона, познат като „закона за КТБ“, Караянчева коментиа: „Право на президента е, но чак пък толкова често да налага вето, някак си девалвира самата процедура“. „Нека прзидентът си пусне телевизора и слуша дебатите в парламента“, призова го тя

Председателят на Народното събрание се обърна с апел към Румен Радев да се чуват лично, а не да си говорят по медиите. „Нека да не правим така, че да удряме по всички институции. Това отношение, което имаме помежду си, се отразява на всички български граждани“, подчерта тя.

[ad id=“238430″]

Караянчева заяви, че смята за обидна репликата, че България ще „разнася шербет между Брюксел и Анкара“ – във връзка с посредничеството за разговори между ЕС и Брюксел. „Щом е така, нека някой друг разнася шербет“, отбеляза тя. По думите й, ролята на България в случая е изключително отговорна и не бива да се омаловажава така.


image0 (9K)