Карантина за над 6 млн. души в Испания. Скок на заразените с COVID-19 в Чехия, Полша и Русия

Строга карантина влезе в сила в петък вечерта в испанската столица Мадрид. Мярката е оспорвана от регионалното правителство, което заведе съдебно дело срещу ограниченията.

Те налагат хората да не излизат или влизат в града без уважителна причина. Подобни мерки са наложени и за още девет района в столичната област. Те засягат 6.6 милиона души и ще са в сила две седмици. А целта е ограничаване на разпространението на COVID-19.

I Рекорден брой заразени в Чехия, Полша и Русия

На този фон броят на заразените с коронавирус в Чехия за денонощие остава рекордно висок за втори пореден ден, съобщи БТА. Здравното министерство в страната съобщава за 3,793 нови случая вчера – с 300 повече, отколкото за предходното денонощие, предаде Асошиейтед прес.

Потвърдените случаи в страната от началото на епидемията са общо 78 051, като 699 от заразените са починали. Нарастващият брой заразени накара няколко болници да отложат плановите операции, за да могат да лекуват пациенти с коронавирус. Правителството обяви въвеждането от идния понеделник на извънредно положение с нови ограничителни мерки.

Полша за трети пореден ден обявява рекорден брой нови заразени с коронавирус за 24 часа, посочва Ройтерс. В Туитър здравното министерство днес съобщи за 2367 нови случая за денонощието. Починали са 34 души. При население от 38 милиона, регистрираните заразени с вируса от началото на епидемията в страната са общо 98 140, а смъртните случаи, свързани с коронавируса, са 2604.

Русия отчете днес 9859 нови случая – най-големият дневен брой от регистрирания на 15 май пик насам. По данни на руския кризисен щаб починалите в последните 24 часа са 174, с което смъртните случаи стават общо 21 251.

Рекорден брой нови заразени за денонощие – 4661 – са установени и в Украйна, където числеността на случаите в края на септември рязко се увеличи. Починалите през последните 24 часа са 92-ма и така общият брой на смъртните случаи достига 4353.

В Словакия са регистрирани 704-ма нови заразени за денонощието, с 25 повече, отколкото за предходните 24 часа.

I Спад на заболелите във Франция

На този фон Франция съобщава за над 12 000 нови случая на коронавирус за денонощие, предаде Ройтерс. Това е по-малко в сравнение с 13 970-те предишния ден, както и в сравнение с отчитаните по над 16 000 случая предишната седмица. Продължава тенденцията от последните седмици да расте броят на приетите за интензивно лечение.

Австрийската столица Виена се обръща към куриери с велосипеди, за да ускори тестването за COVID-19, предава БТА. Местните власти ще използва близо 300 куриери с колела, за да разнасят тестовете на гражданите до лабораториите.

Куриерите ще посещават хора, за които има съмнения, че може да са болни. Те ще обясняват на хората как да си направят тест, който включва просто правене на гаргара, каза главният здравен инспектор на Виена Петер Хакер на пресконференция. Досега градът разчиташе на професионални здравни работници, които вземаха проби от носа.

Очаква се куриерите да превозват по най-малко 1000 проби дневно с велосипеди или електрически мотопеди, близо една шеста от правените тестове за коронавирус в града за денонощие.

Най-голямото огнище на вируса във Великобритания се оказа в Нортъмбрийския университет в Североизточна Англия. Най-малко 770 студенти са с положителен тест за вируса.

Към момента световната статистика сочи, че заразените от началото на пандемията са 34 708 000 души. От тях починалите са над 1 млн човека.

Новозаразените в България за последното денонощие са 240 души. Те са установени при направени 4820 PCR теста за 24 часа. За първи път от близо две седмици процентът на положителни случаи, спрямо направените изследвания, е под 5%. Активните случаи в страната са 5559. В болница са настанени 887 души, а 50 от тях са в интензивни отделения.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 

 


image0 (9K)