Караниколов: Индустрията е готова незабавно да произвежда защитни облекла – 100 000 за месец

Министърът на икономиката Емил Караниколов, заместник-министър Лъчезар Богданов и началникът на Националния оперативен щаб за мерките срещу коронавируса ген. Мутафчийски отговарят на въпроси на Илиана Беновска за производството на защитни облекла и маски по време на брифинг от 9-ти март 2020  г.

Илиана Беновска: Колко облекла ще се произведат, колко маски, колко друг вид защитни средства, за какъв срок и за каква стойност?

Емил Караниколов: Само за стойност все още няма да отговоря, нека да видим първо дали облеклата, още един път повтарям, те вървят за изпитване дали отговарят за всичко това, което ви се каза, въпреки че за някои от нещата, които се представят, имаме сертификати европейски.

Илиана Беновска: Прогнозно?

Емил Караниколов: Не, стойност в момента няма да посоча. Към момента имахме заявки, тъй като досега работихме с еднодневни облекла. Еднодневните облекла за всички, не само за медицинските служители, но хайде да ги нарека тези, които са на първа линия, бяха 111 000 на месец. 100 000  маски имаме на месец. Това е всичко, още един път Ви казвам, за следващите месеци е осигурено.

Илиана Беновска: Колко следващи месеца.

Емил Караниколов: 2 или 3 безспорно имаме към момента. Това са еднократни. В случая нашият бизнес ни предлага такива, които могат да бъдат ползвани многократно, има такава световна практика.

Илиана Беновска: И колко от тях ще се произведат?

Емил Караниколов: Нека да видим изследванията, ако тези костюми отговарят, МЗ, Кризисният щаб ще направят своя разчет, тъй като това са облекла, които могат да бъдат ползвани 50 пъти, или хайде да кажем 30, да не са 50, което означава, че драстично ще намалим, но те пък ще бъдат по-скъпи от еднодневките.

Илиана Беновска: И целите стотина хиляди да кажем за какъв срок ще се произведат? Внос на плат и т.н.?

Емил Караниколов: Нашите производители на текстил заявиха, че ако им дадем материята и самата кройка, те незабавно ще започнат да работят за българското население. От платовете, които посочиха, могат наистина големи количества да се набавят, тоест българската индустрия може да работи дори за износ.

Илиана Беновска: Добре, понеже сте министър на икономиката и работите с точни числа, все пак какво значи незабавно?

Емил Караниколов: В коя част незабавно?

Илиана Беновска: Като им осигурите плата, какво значи незабавно?

Емил Караниколов: Фирмите имат различен капацитет, едната компания, която предложи услугите си, има 2 000 работници, имаме и друга, която има 150. Вие правете сметка. Хората са готови да работят, защото с тези костюми и маски те ще защитят и своите работници. Имаме предложения за маски 20 000 на ден, 10 000  на ден, различните фирми са различни по големина и обеми, тоест към момента ние все още не знаем на кого ще възложим. Нека това да отговаря на всички изисквания и Ви уверявам, че по най-бързия начин ще разберете и фирмите, и възложителите, и сроковете за изпълнение.

Илиана Беновска: След колко време ще Ви стане ясно това?

Емил Караниколов: Надявам се до 2 дена да имаме резултатите от изследванията, все пак това са изследвания, на които държим, това са екипите за нашите доктори.

Илиана Беновска: Проф. Мутафчийски, това ли са нуждите, какви са нуждите според Вас?

Проф. Мутафчийски: Прогнозните количества сме ги дали ние на базата на това какво се използва във ВМА за 24 часа.

Илиана Беновска: Колко?

Проф. Мутафчийски: 100 000  ще бъдат на месец нуждите, между 100 и 110 хиляди на месец.

Илиана Беновска: Има ли възможност да се изкушите, ако ви предложат по-висока цена навън, да произвеждате за износ?

Лъчезар Борисов: Приоритет е България, министър-председателят и Министерски съвет вчера взеха решение, че се забранява износ до задоволяване на българските нужди, тоест ние ще изнасяме само тогава, когато се задоволят българските нужди.


image0 (9K)