Караниколов: Всеки ден все повече сектори от икономиката боксуват

„Колелото е завъртяно. Въпросът е докъде и колко ще продължи. Няма как да имаме работеща икономика, ако нямаме здрави хора“, каза в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. Според него в момента мерките са такива, каквито трябва да бъдат. Изолацията е най-добрият механизъм. Това не е първа криза за икономиката, но не може все още да се каже дали е най-голямата, тъй като нещата се влошават с всеки изминал ден. „Със здрави хора и със сплотена нация ще се справим“, добави министърът на икономиката.

Той се съгласи, че определени сектори от икономиката ни страдат заради извънредните мерки, но и без тях, ако никой не ходи по хотели и ресторанти, ефектът е щял да бъде същият. Значително по-голям проблем са икономиките около нас. Колкото повече са забавят големите предприятия в Европа, толкова по-тежко ще бъде за българската икономика.

Министърът смята, че трябва да се борим с COVID-19 на глобално ниво. Имаме готовност да предприемем допълнителни икономически мерки. В момента са приети краткосрочни такива. За първото тримесечие страната ни няма проблем по икономически показатели. Те ще излезнат тепърва.

Моделът 60/40 е първа ефективна мярка, за да се опита държавата да помогне, обясни министърът. По негово мнение не би трябвало бизнесът да очаква, че държавата ще плати 100% от заплатата на техния работник.

„Това са краткосрочни мерки. Нека да видим какво ще се случи в следващия един месец. С всеки изминал ден все повече сектори от икономиката започват да боксуват“, каза Караниколов. Той обясни, че сега не е момент за популизъм. Бюджетът е един. Не трябва да се раздават пари само заради това, че някой се е събудил и е решил, че трябва да му се вдигне рейтинга, каза Караниколов.

„Няма такъв механизъм да можеш да помогнеш на всеки, толкова на колкото на него му се иска“, добави той. В момента се прави предложение правителството да може да изтегли заем до 10 милиарда, но никой не е казал, че тези пари днес или утре ще се теглят, каза още министърът на икономиката.


image0 (9K)