Каракачанов след разговора с Нинова: Колелата на каручката в парламента скърцат!

Не знам защо Сидеров се разсърди за тази среща. Тя е в качеството ми на министър на отбраната, а не в ролята на лидер на ОП. Информирал съм премиера Борисов, че имам среща с Нинова, за оставки не сме говорили, каза Каракачанов.

[ad id=“225664″]

„Парадът на Гергьовден беше нещо уникално. Срещата с Корнелия Нинова и БСП беше, за да ги информирам за нашите намерения за разходите за модернизиране на армията. Това беше. БСП обявиха на последния КСНС при президента, че са против увеличаването на разходите за отбрана до 2% от БВП. Моята амбиция е да има консенсус по тази тема. По темата за отбрана не трябва да се делим на управляващи и опозиция“. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщава Новини.бг.

„Запознах БСП с двата законопроекта, които са внесени в Министерски съвет за модернизиране на сухопътните и въздушните сили, както и с третия, които предстои да бъде внесен“, каза Каракачанов.

[ad id=“263680″]

Каракачанов припомни, че двамата с Нинова имали разминавания за инвестициите в отбрана. Партиите не трябвало да са разделени по темите за армията. „Всички трябва да имаме едно мнение. Техниката ни е закупена през 70-те години“, категоричен бе патриотът. Каракачанов запознал Нинова с инвестиционните проекти за авиацията и за Сухопътни войски. Когато някой има съмнения в сферата на отбраната, военният министър трябва да ги изчисти.

„Другата тема, която засегнахме, е темата за сигурността“, обясни министърът на отбраната.

Големият проблем обаче е законът за вероизповедянията, където ОП нямат подкрепата на ГЕРБ, стана ясно след срещата.

[ad id=“236993″]

„Запознахме ги с предложенията за промени в Закона за вероизповеданията, където трябва да се направят промени, за да се прекъсне възможността чрез чужди религии да се оказва политическо влияние в България“, посочи Каракачанов и продължи: „Запознал съм всички колеги от ПГ на Обединени патриоти с тези промени“.

„Отношенията на ниво правителство са прекрасни. Нямам никакви проблеми с премиера Бойко Борисов. Явно скърцат колелата на каручката в парламента. Запознал съм съм колегите от ПГ на ОП още октомври с този законопроект и не виждам защо някой бърза да внася друг законопроект“, недоумява Красимир Каракачанов.

[ad id=“236999″]

На въпрос дали лидера на БСП Корнелия Нинова му е поискала оставката Каракачанов заяви, че за оставки не е ставало дума. Той поясни, че е длъжен, когато някой има съмнения по отношение на отбраната, да го запознае с факти, за да няма недоразумения. „Моята цел беше, че когато критикуваш някого е хубаво да се срещаш с него. Аз запознах колегите от БСП с моите виждания за модернизацията на армията, поддръжката на техниката и въобще със състоянието на сектора“, заяви Каракачанов.

[ad id=“237001″]

Той поясни, че няма как да говори с БСП за преформатиране на коалицията. „Когато ние сме в тази коалиция „Обединени патриоти“, на която аз държа, изпълняваме ангажиментите си до края. Дори някой да предложи формула, при която някой да действа сепаративно, аз няма да участвам в подобни неща“, допълни министър Каракачанов.

На въпрос защо Волен Сидеров е сърдит, че не е поканен на срещата, Каракачанов каза, че тази среща не е в качеството му на лидер на една от партиите от „Обединени патриоти“, а в качеството му на военен министър. Той добави, че е е звъннал на Волен Сидеров, но е бил зает. „Ще се видим, няма проблем с него. Според мен някой погрешно го е информирал. Тук не става въпрос за преговори“, коментира Каракачанов.

[ad id=“238430″]

Попитан дали министър-председателят Бойко Борисов му е разрешил да участва в срещата с лидера на БСП, военният министър посочи, че в коалицията режимът е друг. „Аз още, когато г-жа Нинова отговори на моята покана за бирата, съм го информирал, че има отговор и че днес ще проведа тази среща. Не сме в режим някой да забранява“, каза той.

[ad id=“218001″]

До срещата с Нинова се стигна след митинга на БСП на 1 май. Тогава червените поискаха оставката на правителството, а властта отговори с пресконференция, в която участник бе и Каракачанов. Чрез медиите вицепремиерът покани Корнелия Нинова „на бира“.


image0 (9K)