Каракачанов: Не полицаите са следвали Нинова. Тя ги следва, като отива при тях

„Ако възникне хипотезата, че трябва да се увеличи цената за самолетите, това означава да започнем цялата процедура от начало“, обясни министърът на отбраната

Били са двама полицаи с една патрулка. Те не са я следвали, бяха там. На практика тя ги следва като отива при тях. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод твърдението на Корнелия Нинова, че имало полицейщина спрямо нея при посещението й в Ямболско, предаде агенция „Фокус“.

„Полиция имаше, и то по една патрулка от местните РПУ. Контролираше се да не би заразените животни да се изнесат и оттам да плъзне заразата“, обясни той. „Във въпросното село, в което беше Корнелия Нинова и в съседните села имаше патрули, за да не се изнася заразеният добитък. Никой не е следил никой“, коментира Красимир Каракачанов.

„Корнелия Нинова си позволи да излъже пред журналистите и след това се отрече, разбира се. Излъга, че се избива добитъкът в Странджа, за да се принудят да се изселят“, заяви министърът. „Точните й думи бяха „нали четете, че на Безмер нощно време кацат самолети с нелегални мигранти“ и са гнусна лъжа“, каза вицепремиерът.

Тогава поисках проверка от ДАНС, макар че ми е ясно, че няма как не да кацне, да излети самолет от военно летище, без аз да знам“, припомни Красимир Каракачанов. „Това е мащабна лъжлива кампания, част от кампанията за фалшивите новини, с които се целеше да се дестабилизира положението“, каза още той.

Не мога да се поддам на натиск, защото има ясна рамка, гласувана от Народното събрание. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос има ли натиск кои изтребители да предпочете да закупи България.

„Цифрата от 1,5 млрд. лева е определена. Способностите, които трябва да имат самолетите, са ясно определени в проекта за инвестиционен разход“, обясни той. Попитан намеса във вътрешната ни политика ли е препоръката на американския посланик България да закупи Ф-16, министърът коментира: „Да кажеш, че американският самолет е най-добър е реклама. Същото го казват и шведските колеги, и италианците. Всеки си рекламира стоката. „За мен е важно най-накрая да видим дали цените, които те ще дадат отговарят на това, което ние можем да изразходваме като бюджет и най-вече способностите на самолетите“, обяви Красимир Каракачанов.

Попитан възможна ли е промяна в цената на изтребителите, той уточни: „Би ми се искало цената да е надолу от 1,5 млрд. лева. Ако възникне хипотезата, че трябва да се увеличи цената за самолетите това означава да започнем цялата процедура от начало“.

Няма защо да се притеснявам от имотната си декларация. Защо трябва да се притеснявам, каза той в отговор на въпрос след като Прокуратурата ще разследва финансовия министър Владислав Горанов притеснява ли се от своята имотна декларация.

„Ако сте забелязали нещо ми кажете, за да се притесня и аз“, коментира той. „За първи път чувам, че има сигнал за Владислав Горанов“, посочи Красимир Каракачанов.

По повод експертизата на Прокуратурата на оградата по границата, министърът обяви: „Ако Прокуратурата е направила проверка и е констатирала нарушения, виновните лица трябва да носят отговорност“. Той отговори отрицателно на въпроса има ли информация за нарушения. „Изграждането на оградата беше възложено на областните управители. Не познавам нито един от тримата, които са провеждали процедурите“, заяви Красимир Каракачанов. „Не познавам и доклада на ДАНС за оградата“, каза още той.


image0 (9K)