Каракачанов: Исканата от САЩ цена за F-16 е неоправдано по-висока от очакваното

Исканата от САЩ цена за изтребителите F-16 Block 70 е по-висока от очакваното и то неоправдано. Това призна вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Още преди седмица той обяви, че преговорите с американците нямат особен напредък и че основната цел на българския екип е да постигне по-добра цена за самолетите. Той не изключи възможността преговорите да се прекратят и да се премине към офертата на шведите от СААБ.

„Когато ви кажат, че нещо струва 5 лева, а то реално струва 3 лева, нормално е да кажеш: „Момчета, няма логика, откъде идва тази цена? На пазара всеки се опитва да спечели”, коментира Каракачанов пред Нова телевизия. Той отказа да спомене конкретно за какви суми и какви цени става дума и уточни, че преговорите въпреки всичко продължават. Според информация на Медиапул обаче разминаването между двете страни е сериозно. В бранша се говори за над половин милиард лева.

Именно заради тези разминавания е малко вероятно да се стигне до договор с американското правителство през юли, каквито бяха предварителните намерения на кабинета.

Каракачанов опита да обясни как и откъде цената може да бъде намалена. Не става въпрос че искаме да намалим цената за сметка на способностите на самолета – да му отрежем ракетите, въоръжението, навигация и т.н. Ние говорим за комплекта от способности, които един самолет трябва да има. Има някои от компонентите, за които смятаме, че цените могат да са по-ниски, уточни военният министър. И даде за пример езиковото обучение на пилотите. Пилотите, които ще изпратим са минали през езикови курсове, минали са през обучение в САЩ. Има ли смисъл отново да плаща държавата за едно езиково обучение, което до голяма степен ще бъде формално, зачуди се Каракачанов.

Има подобни такива нюанси, пера в проекта за договор, който се изработва, които трябва да бъдат изпилени, защото е излишно да бъде плащано от българския данъкоплатец, добави той.

По думите му много е важно да се уточни с америкавците разсроченото плащане на изтребителите.

Още преди да започнат преговорите беше ясно, че исканата от България разсрочена схема ще бъде предмет на сериозни разговори между двете страни. Не е изключено при евентуална сделка да се стигне и до държавен заем.

Ще се преговаря и за т.нар. индустриално сътрудничество. Правителството се надява „Локхийд Мартин“ да изгради център за обучение на пилоти във военновъздушното училище в Долна Митрополия, което ще бъде възстановено. Засега американската компания съобщи, че ще отвори база за поддръжка и ремонт на изтребители в България, ако правителството закупи самолети F-16 Block 70.

„Дал съм такива инструкции – да се търси вариант България да не плати цялата сума еднократно”, заяви Каракачанов. Инструкцията е дадена на преговорния екип, който води разговорите за сделката със САЩ и производителя на изтребителите.

В офертата на САЩ имаше и разминаване между условието на България за време за доставка на първите машини – до 2 години от сключване на договорите. Не е ясно дали американската страна ще може да отговори и на това условие.

Проектът за инвестиционен разход предвиждаше цената да е до 1,8 млрд. лв. След като правителството взе решение да преговаря със САЩ, въпреки че ценовата оферта е доста по-скъпа (официална информация каква точно е офертата няма, но според неофициалните данни разминаването е драстично – б.р.), Народното събарие разреши с нарочно гласуване бъдещият договор да се „размине“ с първоначалните параметри.

Амбицията на премиера Бойко Борисов бе до края на юли да има проект за договор между България и САЩ за нови изтребители.

Източник: „Епицентър“


image0 (9K)