Кандидатите на Байдън за държавен секретар и финансов министър получили над $1 милион от бизнеса

Антъни Блинкен

Антъни Блинкен, кандидат за поста държавен секретар на САЩ в новата администрация, съобщил, че през последните две години са му били платени около 1,1 млн. долара за работата му в WestExec Advisors.

Джанет Йелън, която беше номинирана от новоизбрания президент на САЩ Джоузеф Байдън за поста министър на финансите на САЩ, и Антъни Блинкен, кандидат за поста държавен секретар в новата администрация, в миналото са получавали големи суми от редица компании за своите услуги. Това съобщи в петък Асошиейтед прес (АП).

Журналисти на АП са се запознали с материалите, които Йелън и Блинкен са представили в отдела по етика към правителството на САЩ. Това е стандартната процедура за лицата, кандидатстващи за законодателно одобрение като ключови служители на администрацията на САЩ.

Според тези данни през последните две години на Йелън са платени общо над 7 млн. долара от редица големи компании. Сред тях са американските банки „Ситигруп“ и „Голдман Сакс“, както и корпорацията Google. Йелън получила тези пари като заплащане за презентации пред служители на компанията.

Блинкен съобщил, че през последните две години са му били платени около 1,1 млн. долара за работата му в WestExec Advisors, която предоставя консултантски услуги. Блинкен е един от неговите основатели. Клиентите на фирмата включват инвестиционната група Blackstone, Bank of America, Facebook, Uber и Boeing.

Аврил Хейнс, номинирана от Байдън за поста директор на Националното разузнаване на САЩ, също е подала материали до посочения отдел. Според тези данни тя е работила за WestExec Advisors и е получила около 55 хил. долара. Според оценките на вестник Politico, на Хейнс също са били платени около 180 хил. долара за консултации на компанията Palantir.

В Съединените щати много специалисти, след като напуснат високи държавни длъжности, предоставят консултантски услуги или провеждат платени презентации. Както констатира АП, не става въпрос за някакво нарушение, но това може да повдигне етични въпроси пред законодателите, които трябва да решат дали да одобрят назначаването на Йелън, Блинкен и Хейнс. Според AП някои законодатели могат да решат, че има конфликт на интереси.

 


image0 (9K)