Кампания и в Стара Загора: Ако донесете стари дрехи и обувки, получавате талон за отстъпка в магазини за втора употреба

Кампания „Дрехите не са боклук“ стартира в Стара Загора. Една от основните цели на инициативата е да подкрепи жените с рак на гърдата в България. Събраните средства от кампанията подпомагат финансово Фондация „Една от 8“.

Средствата се използват за изработката на красива розова чанта „Не си сама“ за жени, преживели мастектомия.

95% от гражданите заявяват, че одобряват рециклирането на текстил, а 65% биха взели участие в него. Водени от желанието да помогнат както на природата, така и на жените с рак на гърдата в България, магазини Мания стартират кампания за събиране на ненужния текстил в специални пунктове в своите магазини. От началото на юли старозагорци могат да оставят свои дрехи и да помогнат на нуждаещите се.

Кампанията цели да затвори цикъла, като приеме обратно ненужните дрехи и по този начин да подпомогне хора в нужда. В специалните пунктове за събиране на дрехи, обувки и текстил, всеки може да остави това, което е ненужно за него, без условия за състоянието, нито за начина на предаване. Цялото събрано количество се обработва и изпраща на нуждаещите се в Африка и Азия. Само за 3 месеца, в 14-те обекта в столицата са събрани 29 тона ненужни текстилни изделия. След големия интерес към кампанията, тя бе разширена в Стара Загора и още 20 български града. Само за 10 дни в новите пунктове са събрани над 2 тона ненужни дрехи и обувки.

Пунктовете в магазините са алтернативата на близо 100 000 тона отпадъци от стари дрехи и обувки, които се изхвърлят годишно. За да стимулират събираемостта допълнително, магазини Мания предоставят отстъпка за пазаруване в своите обекти за всяка оставена торба с дрехи.

Само с едно свое действие – оставяне на ненужен текстил в пункт на магазините, потребителите участват в три различни дейности – запазване на екологичното равновесие и опазване на природата и ресурсите, удължаване на живота и втори шанс на ненужните дрехи и най-важното – ще дарят подкрепа и надежда на жени с рак на гърдата.


image0 (9K)