Камен Калев и филмите, които търсят автентичното

Филмите му се отличават с това, че традиционно в тях участват повече аматьори, отколкото професионални актьори. Този стил на работа му печели симпатиите на публиката не само в България, но и на фестивала в Кан още с първия му пълнометражен филм през 2009 г. – „Източни пиеси“. Две години по-късно следва нова премиера в Кан – „Островът“, в който участва френската звезда Летисия Каста. През 2015 г. излиза и филмът „С лице надолу“.

Той е бургаският режисьор Камен Калев и ще открие 25-ото издание на София Филм Фест (СФФ) с четвъртия си пълнометражен филм „Февруари“, по който работи през последните пет години. Този път Калев е и сценарист, и монтажист. Българската му премиера е на 11 март от 19.30 часа в зала 1 на НДК.

„Февруари“ беше част от официалната програма на кинофестивала в Кан миналата година. В него само главната роля се изпълнява от професионален актьор – Иван Налбантов. Другите две са поверени на непрофесионалисти.

„Във всички мои филми се стремя действието да е съчетано с вибрациите на автентичното, за да могат героите да се вписват по по-убедителен начин“, споделя наскоро режисьорът в свое интервю за БНР.

За „Февруари“ той казва, че не е нито биографичен, нито антропологичен. „Това е опит за изграждане на една поетична фигура, събирателен образ – [опит] да дам посока на съвременния човек. Филм за сетивата, но който предизвиква и въпроси.“

Творбата е заснета на лента и е копродукция между България и Франция. Сюжетът ѝ проследява живота на един човек като 8-годишно момче, като младеж на 18 години и като 82-годишен старец. За снимките племенникът на Кристо – Владимир Явашев, предоставя на Калев личната камера на покойния световноизвестен артист.

„Освен работата, която има с професионалните актьори, се добавя и още една – това да обясниш генерално какво правим, какво се изисква, как се снима един филм и т.н. И това е една бариера, която се появява в последния момент и се изразява с много голям стрес. Те изведнъж се сковават“, разказва режисьорът за работата си с непрофесионалните актьори в „С лице надолу“ пред „Интерюто“ през 2015 г. По думите му „те няма нужда да играят, а просто да бъдат себе си, но точно това се оказва най-сложно“.

Камен Калев е познат на международната публика в Кан още от 2005 и 2007 г., когато заедно с Димитър Митовски представят в „Седмица на критиката“ късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“. През 2009 и 2011 г. Калев отново е на фестивала – „Източни пиеси“ и „Островът“ участват в „Петнайсетдневката на режисьорите“. През 2014 г. той също е в Кан, този път като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“.

През миналата година най-новият му филм „Февруари“ беше включен в официалната селекция. Той участва и във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм. През ноември 2020 г. беше представен и в Токио, където през 2009 г. Калев печели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“.

Режисьорът е роден е през 1975 г. в Бургас. Учи във френската гимназия в града, а след това следва две години операторско майсторство в НАТФИЗ. Продължава образованието си във Френската национална академия за киноизкуство „Фемис” в Париж. Автор е на десетки рекламни и музикални видеоклипа.


Камен Калев с Голямата награда за „Източни пиеси“ от фестивала в Токио, 25 октомври 2009 г.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)