Камарата в САЩ започва разследване за импийчмънт срещу Тръмп*

Камарата в САЩ започва разследване за импийчмънт срещу Тръмп*. В продължение на месеци Пелоси се е съпротивлявала срещу исканията за процедура, но натискът от редица демократи през последните два я е принудил да вземе мерки

Председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси обяви започването на процедура по разследване за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Това обяви тя по време на пресконференция.

След месеци на призиви от страна на демократите да започне процедурата Пелоси е взела решение за предприемане на безпрецедентната за тази администрация мярка. Въпреки това остават някои притеснения сред редиците на Демократическата партия за това дали контролираният от републиканците Сенат няма да се опита да предпази своя президент.

По-рано през деня източници на Bloomberg съобщиха за намерението на председателя.

До развитието се стигна, след като стана ясно, че Тръмп е оказвал натиск върху украинското правителство за разследване срещу един от водещите номинации за кандидат-президент на Демократическата партия и бивш вицепрезидент Джо Байдън.

Пелоси се очаква да направи изказването си в 5 ч. местно време след среща с демократи от Камарата на представителите. Все още обаче не е ясно какви точно ще бъдат действията й.

Тръмп замрази помощи за Украйна само дни преди да поиска от президента Володимир Зеленски да започне разследване срещу Байдън и неговият син, който е бил в борда на газова компания. Тръмп коментира разговора си със Зеленски тази седмица, но заяви, че не е направил нищо нередно.

Във вторник той обави в Twitter, че ще публикува „пълната, изцяло декласифицирана и нередактирана транскрипция“ на телефонния си разговор с украинския президент.

Байдън от своя страна заяви, че ще подкрепи усилията за импийчмънт срещу Тръп, ако Белият дом откаже да съдейства на исканията на Конгреса за информация относно проведения диалог с украинските власти и оплакванията от служител на разузнаването.

Според Пелоси е „очевидно“, че последователността от събития около телефонният разговор на Тръмп „не е правилна“. Според нея няма значение дали президентът е отправил директни заплахи по време на телефонния разговор.

„Не молим чужди правителства да помагат в нашите избори“, посочи Пелоси.

investor.bg


image0 (9K)