Камарата на представителите на САЩ гласува за отстраняването на президента Тръмп

Камарата на представителите към Конгреса на САЩ гласува за отстраняването на американския президент Доналд Тръмп. Първото гласуване – „за злоупотреба с власт“ – премина с 230 гласа „за“ срещу 197 гласа „против“, а второто – „за възпрепятстване на работата на Конгреса“ – с 229 законодатели „за“ и 198 – „против“.

В Камарата, която утвърди импийчмънта, има мнозинство на Демократическата партия. Крайният резултат на започналата процедура ще зависи от Сената – горната камара на Конгреса. Там обаче Републиканците имат превес.

Малко след гласуването в Камарата на представителите – от Белия дом обявиха, че президентът е убеден, че Сенатът ще го оправдае. Самият Тръмп определи гласуването като „политическо самоубийство за Демократическата партия“.

Той стана третият американски президент, срещу когото беше задействана процедура по импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 година и Бил Клинтън през 1998-а са първите двама. През 1974 година процедурата по импийчмънт срещу Ричард Никсън беше прекратена с оставката му и така не се стигна до гласуване. Засега няма американски държавен глава, който да е бил отстранен чрез импийчмънт.

Президентът Доналд Тръмп беше обвинен, че е използвал американската военна помощ за Украйна като лост за натиск над Киев, за да предизвика разследване срещу сина на евентуалния му съперник от Демократическата партия за изборите през 2020 година – Джо Байдън.

Не е ясно кога обвиненията срещу президента на САЩ ще бъдат предадени в Сената. Редица законодатели от Демократическата партия се опитват да убедят лидерът на долната камара Нанси Пелоси да изчака с тази стъпка.


image0 (9K)