Калфин и Трайков в предизборен дебат

Кандидатите за президент на страната на Реформаторския блок – Трайчо Трайков и на АБВ – Ивайло Калфин участваха в предизборен дебат в сутрешния блок на Нова телевизия. Двамата дискутираха вътрешната и външната политика на България, основните й проблеми и партийните междуособици.
„Президентът трябва да има право на законодателна инициатива”, каза Калфин. От своя страна Трайков добави, че той би предложил парламентарната квота в съдийската колегия във Висшия съдебен съвет да бъде намалена. Двамата кандидати за президент коментираха и отношението на България с Русия. „България не е поставена между великите сили, а където се постави. Определено обаче ние нямаме интерес от конфликти с Русия. А разделението на русофили и русофоби не е тема за България – за това говорят хора, които нямат какво друго да кажат”, каза Калфин.
Трайков не сподели неговото мнение, че „да си русофил означава да си българофил”. „България е Европа. Европейските правила не са измислени, а да бъде права или крива краставицата, а за да защитават интересите на страните-членки”, категоричен бе кандидатът на Реформаторите. Той подчерта, че никога не е членувал в партия и затова ще му бъде лесно да е надпартиен президент.
Сред приоритети си като евентуален бъдещ президент Калфин постави справянето с бежанската криза. Според Трайков този проблем засяга вътрешната ни сигурност и именно тя щяла да бъде фокусът на неговата работа, ако бъде избран за президент.
По въпроса с освобождаването му от министерския пост в енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов Трайков каза, че това се случило вследствие на „изнудване от страна на Русия”.
Калфин пък обясни, че е напуснал поста си на социален министър, защото коалиционното споразумение не се е изпълнявало.

http://BNews.bg


image0 (9K)