Калфин: Екзотика е министър да участва в протеста в Брюксел

„Под прозорците на Европейския парламент непрекъснато има протести. При нас екзотиката е, че министър ще участва в протеста на превозвачите в Брюксел. Това едва ли ще доведе до нещо. Ако България иска да защити своя интерес, мястото е в Съвета, където са страните членки и по-лесно може да се блокира този пакет.“ Това коментира в сутрешния блок на БНТ бившият външен министър и бивш евродепутат Ивайло Калфин.

„Българското правителство трябваше да обвърже този въпрос с друг важен въпрос, примерно темата за командированите работници, която бе важна за Франция и Холандия и която ние подкрепихме по време на българското европредседателство. Сега няма с какво да защитим нашите интереси“, смята Калфин.

„В Съвета непрекъснато се въртят около 200-300 досиета по различни теми и всяка държава кое за нея е важно, кое е важно за другите страни, а не да се хване за едно единствено досие и да работи по него”, допълни той.

По думите му блокирането на пакета става по-лесно в Съвета, а не в Европарламента, където има 760 депутати и трябва подкрепата на половината от тях. Това значи, че всеки български евродепутат трябва да осигури подкрепа от 20 свои колеги.

Според Калфин трябва да търсим подкрепа, ако управляващите и евродепутатите успеят втори път, темата ще отиде в следващия Европарламент.

Калфин изрази съжаление, че темата за пакет „Мобилност“ не е била засегната по време на Българското европредседателство, както и тази за ограничаване на вредните емисии при производство на електроенергия, където страната ни отново е в губеща позиция.

Свързан текст: Българските превозвачи на протест в Брюксел


image0 (9K)