Калфин: „Ало, Банов е“ показва, че ни управляват посредствено. Навсякъде – мърлявщина!

„Докато едни и същи хора се занимават с това и колкото и закона да приемат, те очевидно няма да имат резултат. Борбата с корупцията трябва да бъде борба с ясни резултати и те са свързани със съдебната система“.

Това коментира пред БНР Ивайло Калфин – специален съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, бивш вицепремиер.

Той коментира случая с изнесените от депутата Елена Йончева аудио записи, в които се чуват разговори на министъра на културата Боил Банов, след които се прави извод, че той се опитва да спести плащането на неустойка от 700 хиляди лева от страна на консорциума „Златна Сердика“, изпълнител  по проекта Ларгото в центъра на София.

„Проблемът не е в подадения сигнал в ОЛАФ, а в това, което се случва в държавата. Тя показва за поредния пример за посредственост в държавното управление. Както и да го гледате – дали като корупция или като несвършена работа и после замазване на това с някакви променени документи – това е посредственост, мърлявщина, която можем да видим в почти всички области на управлението“, каза Калфин.

Калфин предполага, че чиновниците, изнесли информацията, ще бъдат наказани или уволнени и ще бъде казано, че въпросът е приключен.

„Точно това дава сигнала за корупция. Може всичко да е чисто и идеално, обаче репресията срещу този, който изнася информацията, показва, че някой има много какво да крие и много се притеснява от изнесените данни. Европейският подход е свързан не само с работата на европейските институции, а и с това как тук, у нас, работят институциите, законът как пази тези, които си позволят да изнесат информация за злоупотреби и как реагират органите на реда за това да има разследване и ефективен резултат на края. Бързината на прокуратурата съвсем не гарантира, че има резултат от това нещо“, изтъкна бившият вицепремиер.

„А бързата реакция на прокуратурата е била за да свали общественото напрежение“, смята Ивайло Калфин. По думите му обаче прави впечатление и друго – че прокуратурата се захвана приоритетно с най-острия депутат от опозицията – Елена Йончева, срещу която започна разследване.

„Ако тя излезе човекът, който е виновен за всички безобразия в КТБ, то пак пращаме на друго място диалога, а не там, където му е целта. Такива факти пораждат съмнение и недоверие в цялата система“, казва Калфин.

Ивайло Калфин отговори и на въпроси, свързани с предстоящите европейски избори. Според него активността на 26 май ще бъде много ниска.

„Тези алтернативи едва ли вдъхновяват много хора. Аз ще гласувам не за големите играчи, които се размахват с такива кални сценарии на игрището. Омръзна ни от тази политика. Не виждам в тази предизборна кампания да има сблъсък на тези, идеи, политики, алтернативи. Това липсва и имам лошото подозрение, че ще липсва до деня на изборите. Единственото, което може да се направи, е да бъдат наказани и едните, и другите“, посочи той.

Калфин, който е и бивш министър на социалната политика, подчерта в отговор на въпрос, че хората с ТЕЛК в България не са повече от тези в Европа. Според него работещите в тази система са поставени в лоши трудови отношения и условия. „Подреждането на системата не става с репресия“, категоричен е той. По думите му действията на прокуратурата ще накара и малкото останали лекари в ТЕЛК да спрат да работят.


image0 (9K)