Калоян Методиев: ЕНП се разпада, ПЕС умира. Идва крахът на статуквото

„Меркел вече не е най-силният политик в Европа. Орбан стана лидер на съпротивата. Вече е героизиран като застана срещу армията от анонимни чиновници

Като обобщение на началото на новия политически сезон в Европа може да се каже, че тече наместване на пластовете, което минава през краха на настоящото статукво. Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС), които доминираха политиката досега, са в много трудно положение.

ЕНП се разпада. ПЕС умира с всеки нов избор. Те едва ли ще успеят да запазят позициите си в новия Европейски парламент. Очаква се да последва преразпределение на силите в Европа. Сблъсъкът двете визии за бъдещето на Европа постепенно ще ескалира до европейски избори през май.“

Това заявява политологът Калоян Методиев за „Клуб Investor“. Според Методиев мигрантската криза далеч не е водещият проблем в Европейския съюз. Той посочи, че всъщност проблемите за ЕС са много комплексни.

[ad id=“225664″]

„Проблемите в ЕС са идеологически, идейни и институционални. Те са многопластови и не са свързани само с мигрантите. Те се дължат на дълго трупано напрежение. В момента се създадоха условията за избухване на нови политически парадигми“, анализира доц. Методиев.

„Меркел вече не е най-силният политик в Европа. Европейското лидерство се търкаля по европейски магистрали. Орбан стана лидер на съпротивата. Вече е героизиран като застана срещу армията от анонимни чиновници“, коментира Методиев и допълва: „Макрон загуби само за едно лято 17 % от рейтинга си. Около него французи, белгийци и скандинавци ще формират либералния проект, който да наследи центристките остатъци от ЕНП и ПЕС.“

Политологът коментира и бъдещото напускане на Великобритания от ЕС, като посочи, че Brexit предизвиква вътрешнополитическа криза в Кралството. Според него министър-председателят на Великобритания Тереза Мей е все още на поста си, тъй като липсват достатъчно подписи за отстраняването й:

„Брекзит започна сериозно да буксува. Причините са вътрешнополитически.
Не се харесва плана „Чекърс“ на премиера Тереза Мей на вътрешнопартийната й опозиция, на лейбъристите, на шотландските националисти, ирландците. Идва годишната конференция на консерваторите, на която вътрешнопартийната опозиция може да се опита да я свали. Борис Джонсън се опитва да събере подкрепа за кандидатурата си за нов лидер.“

„Вътрешнопартийната опозиция в Косервативната партия е недоволна. Шотландците са недоволни от плана на Мей за Brexit, защото той носи много несигурност за тях. Евроскептиците пък настояват за „твърд“ Брекзит. Лейбъристите са твърда опозиция, но разделена по въпроса за Брекзит. Мей е на поста си в момента, тъй като нито една от противостоящите страни не е толкова голяма, че да вземе властта или да има идея как да процедира след нейната смяна. Предстоящата конференция на Консервативната партия създава и допълнително напрежение в британското правителство“, подчертава доц. Методиев.

[ad id=“263680″]

Анализаторът посочва, че за споразумение между Великобритания и ЕС за Брекзит остават още два месеца. Това е така, защото процедурата по ратифицирането му е дълга и евентуалното споразумение трябва да се ратифицира от парлементите в Лондон и Брюксел до декември, за да влезе в сила до март, когато трябва и Кралството да напусне Съюза. Британците заплашват, че няма да платят 45 милиарда евро, ако няма сделка.

„В обобщение може да се каже, че докато не се договори всичко, нищо не е договорено“, заключава Калоян Методиев.


image0 (9K)